Mobilapp väcker lusten till motion

Ett reportage i tv-programmet ”Landet runt” gjorde att Christer Lundius fick upp ögonen för den ”mobila orienteringen” Turf. Nu några år senare har den fått honom att cykla en sträcka längre än jordens omkrets.

– För oss turfare så är vägen mellan två punkter aldrig rak. Någonsin. Jag har 3,5 kilometer till jobbet. Jag har ofta en mil hem, säger Christer Lundius, Landskronabo och ledamot i styrelsen för föreningen Turf Skåne.
I skrivande stund har det blivit 5044 mil, mestadels till cykel, sedan han började med den appbaserade aktiviteten Turf år 2013.
– Jag brukar förklara det som mobil orientering. Det är väldigt likt geocaching, men i geocaching har du inga poäng, säger Christer Lundius.
Föreningen Turf Skåne är kopplade till Riksidrottsförbundet via Svenska Orienteringsförbundet.
– Det är lika mycket en upplevelse, som en sport, som en fritidssysselsättning. Man kan se det på olika vis, säger Christer Lundius.
Han öppnar appen Turf på sin mobil. Kartan över Landskrona i appen är full av röda och gröna punkter eller zoner. De röda punkterna visar zonerna som man kan ta. Befinner du dig i en zon i ett visst antal sekunder så har du ”tagit” zonen och får ett visst antal poäng.
– Poängsystemet är balanserat så att du får mer poäng per timme på en högaktivitetsplats som centrala Malmö men du får mindre poäng när du tar zonen, säger Christer Lundius.

Kartan över Landskrona i appen är full av röda och gröna punkter eller zoner. De röda punkterna visar zonerna som man kan ta. Befinner du dig i en zon i ett visst antal sekunder så har du ”tagit” zonen och får ett visst antal poäng. Skärmdump från Turf-appen.

Till Gråen tog han sig med sin uppblåsbara plastkajak. Han tar upp mobilen och visar några bilder från turfandet.
– Det finns en liten ö inne i Lund som heter Ön Ön och ligger i sjön Sjön vid Lunds Tekniska Högskola. Den har jag paddlat ut till studenternas stora glädje, säger Christer Lundius.
Han uppskattar kombinationen motion och att se roliga platser.
– Man få se väldigt många märkliga platser. Det är det som är min fascination. Här är min fru och jag på Hallands väderö förra året. Den är inte heller lätt att ta sig till, säger Christer Lundius och visar upp en annan bild.

Christer Lundius har tagit de allra flesta Turf-poäng till cykel. Det finns cirka 5000 aktiva turfare i Sverige, uppskattar han. ”Det är tyvärr liktydigt med i världen, eftersom det är en svensk uppfinning, den har ingen stor ekonomisk backup”, säger Christer Lundius. Foto: Privat

På en tredje bild syns han i våtdräkt, vid tolvsnåret, i ljuset av en kamerablixt, natten mellan Valborgsmässoafton och första maj. Då ”tog” han och en kompis en zon ute i Vombsjön.
– Vattenzoner räknas bara mellan den 1 maj och den sista oktober tror jag det är. De får man bara poäng för i tävlingsform under vissa perioder, säger han.
Det arrangeras tävlingar i Turf, med lite andra regler. Förra året var Christer Lundius och hustrun Sylvia med på VM i Jönköping. Sedan blev det Göteborg Open och senare Umeå och Midnight Classic, som arrangerades mellan klockan 23 och 01 på natten.
– Det var skithäftigt, jag har aldrig upplevt midnattssol innan.

”Jag gillade teknikbiten i det, att man använder mobilen, man behöver inte anmäla sig någon stans. Du kan tävla mot dig själv. Du kan vara social om du vill. Men du kan också vara fullständigt osocial”, säger Christer Lundius om hur han blev biten av Turf. På bilden tar Christer Lundius en zon som ligger på ön Ön i sjön Sjön på LTH-området i Lund. Foto: Privat

Det visar sig att det finns en zon, inte långt från denna tidnings redaktion, på andra sidan Ringvägen.
Christer Lundius visar vägen dit. En röd stapel dyker upp på mobilens skärm när vi går in i zonen och den blir grön när vi har tagit den. Nu håller Christer Lundius zonen i tjugo minuter innan någon annan kan ta den. Om det inte är någon annan som tar den så kan återta den efter 23 timmar. Men Papperstidningens reporter går naturligtvis tillbaka redan några minuter efter att Christer Lundius kört i väg. På eftermiddagen ska han till Malmö med hustrun Sylvia för att ta hundra zoner i alfabetisk ordning.

Papperstidningens reporter tar zonen som ligger vid Helgebröten.

 

FAKTA: Turf
Turf är en sport som närmast kan liknas vid modern orientering. Den som deltar i Turf kallas turfare. Spelet går ut på att turfaren samlar poäng genom att med en smartphone och Turf-appen bege sig till virtuella zoner som finns utplacerade i städer, landsbygd och natur (och ibland vatten). Detta gör man genom att navigera via kartan i appen och en symbol som representerar ens egen position. Unikt för Turf är att man samtidigt ser alla andra aktiva turfare på kartan. Turf lanserades 2010 och är svenskutvecklat. Turf är gratis och reklambefriat.

Mer info: www.turfskane.se/

Klubbmästerskap och Turfathlon
Föreningen Turf Skånes klubbmästerskap 2018 äger rum lördagen den 16 juni i Eslöv.
Föreningen anordnar Skånes första Öppna Turfevent någonsin, lördagen den den 1 september: Turfathlon och Malmö Championship 2018.