Nära deadline för arenaplaner på Karlslund

För nästan precis ett år sedan kallade den den styrande treklövern L+M+MP, tillsammans med byggbolaget Serneke, till presskonferens där de presenterade stora planer på en helt ny multisportanläggning i Karlslund. Nu börjar det bli bråttom att få till ett avtal.

Om byggbolaget Serneke förverkligar planerna på att bygga en stor multisportanläggning på Karlslund, så blir det inte första gången bolaget bygger en sådan. Sedan juli 2015 finns Prioritet Serneke Arena i Kviberg nordöst om Göteborg. Med runt 45300 kvadratmeter yta i sju våningsplan är det Nordens största multisportarena. Där finns, förutom idrottshallar, bland annat en skidanläggning och en fullstor fotbollsplan inomhus. Dessutom restaurang, konferensanläggning, gym, skadeklinik för idrottare, idrottshotell, grundskola och idrottsgymnasium.
Och det är något liknande Serneke tänker sig att bygga i Landskrona, enligt de planer som presenterades för ett år sedan. Dessutom ett äventyrsbad, som Serneke först ville bygga i Fröfabriken vid Österleden.

För ett år sedan skrev Serneke och kommunen under en avsiktsförklaring. Enligt den har de båda parterna ett år på sig att undersöka förutsättningarna för att göra verklighet av planerna. Det handlar om sådant som vad som ska hända med dagens idrottsanläggningar, och om det eventuellt går att bygga en direktanslutning från E6 till området. Nu börjar det brinna i knutarna, för senast den 31 mars i år ska Serneke och kommunen vara överens om att gå vidare enligt avsiktsförklaringen.
– Jag kan säga att vi har pågående diskussioner och en tät dialog, säger stadsdirektören Christian Alexandersson.
– Vi jobbar på i positiv riktning framåt.
Kommer det finnas något avtal klart till den 31 mars?
– Färdiga kanske vi inte är. Men att ha en inriktning att jobba vidare, det kommer vara klart, vi har full fart i dialogen. Sedan är det en fråga vad som är klart till den 31 mars.


Bilden ovan: Planerna på en multisportarena är bara en del av ett större paket med förändringar som treklövern vill genomföra på Karlslund/Norrestad. En annan del är att knyta ihop Idrottsvägen, Hjalmar Brantings väg och Pilåkersgatan. Arbetet med att ge den nygamla gatan mer stadskaraktär pågår just nu, förhoppningen är att det ska locka byggherrar att bygga villor och bostadsrätter i området. Foto: Per Eeg-Olofsson