Norra Borstahusen växer – hänger servicen med?

Om utbyggnadsplanerna i Norra Borstahusen förverkligas fullt ut betyder det en helt ny stadsdel med flera tusen invånare. Men hur blir det med samhällsservicen där? Kommer det finnas matbutiker, skola och barnomsorg? Eller kan man vänta sig ett pendlarsamhälle där bil är en nödvändighet? Papperstidningen har kollat vad som egentligen finns i framtidsplanerna.

Strax under 1000 bostadsrätter, 49 villatomter, 39 radhus och dessutom 55+ boendet Bovieran med 54 bostäder. Landskrona får flera tusen nya, eller åtminstone nygamla invånare, om alla de framtida bostäder som idag finns på pappret verkligen byggs i Norra Borstahusen. Och de invånarna behöver äta, förskoleplatser på hyfsat avstånd, en skola att gå i och så vidare. Hur ser det ut med den beredskapen i planeringen?

Matbutiker
Landskrona saknar knappast större matbutiker. På en sträcka av en dryg kilometer i stans sydöstra hörn finns både Lidl, Ica Kvantum, Willys, Netto och Stora Coop. Snart öppnar också återuppståndna MyGross på Varggatan bredvid Puls arena. Mittemot gamla stationen ligger City gross. I norra änden av Landskrona är det dock glesare mellan matbutikerna, närmast Norra Borstahusen finns idag Ica Ankaret på Mellangatan i Borstahusen, en mindre butik. Dock finns det en framtida matbutik inritad där Kung Hans väg går ut till Hälsingborgsvägen. Där ska privata aktörer bygga och driva matbutik är förhoppningen, dock har det gått lite trögt hittills. Exploateringsbolaget Svenska Handelsfastigheter har haft en tidsbegränsad option med ensamrätt att köpa tomten och bygga där, men har inte genomfört köpet innan optionen gått ut. Man får förmoda att de inte fått någon livsmedelskedja på kroken som framtida hyresgäst. På sitt senast möte beslutade därför kommunstyrelsen att istället ge Staffanstorpsbaserade bolaget Mims Invest chansen. Mims Invest har nu sex månader på sig att hitta en hyresgäst och köpa marken. Mims Invest är samma bolag som byggt och äger det nya handelsområdet vid Österleden med bland annat Elgiganten och Rusta.

Internationella Engelska Skolan ska ha 600 platser när den är fullt utbyggd. Men friskolan är populär, närboende har ingen förtur och det finns redan barn i kö till skolstarterna 2022 och 2023. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

Skola
Vid starten för höstterminen förra året slog Internationella Engelska skolan upp dörrarna i helt nybyggda lokaler vid f.d. Ulkavallen. I höstas började cirka 480 elever, fullt utbyggd ska skolan ha 600 elever från förskoleklass till och med årskurs nio. Men det är inte så enkelt som att barn och unga som bor i närheten självklart kan få en plats på skolan, genom det fria skolvalet står det alla föräldrar fritt att söka plats där. Det gäller även föräldrar till barn i andra kommuner. Och Internationella Engelska skolan, en friskola där ordning och reda, klädkod och undervisning på engelska är profilen, är populär. Redan till första terminen hade över 1000 ansökningar kommit in.
– Det är ungefär 600 sökande till 100 platser vid höstterminen säger Chris Nilsson, rektor på Internationella engelska skolan i Landskrona om köläget idag.
– 56 av de platserna är i förskoleklass.
Internationella Engelska Skolan tar uteslutande in elever efter köplacering och den kön växer.
– Vi har flera elever i kö till förskoleklasserna som startar 2022 och 2023, berättar Chris Nilsson.

Vid Säbyholm, på andra sidan Hälsingborgsvägen, finns Säbyholms Montessoriskola som har förskola, F-9 skola och fritidshem. Även till Säbyholms Montessoriskola, som drivs av ett föräldrakooperativ är det fritt att söka inom skolvalet. Det förutsätter naturligtvis att Montessori-pedagogik är ett lockande alternativ.

Utbildningsnämndens ordförande Lisa Flinth (L) tror att staden ska klara av ett framtida ökat behov av skolplatser.
– Nej man är inte garanterad plats på Internationella Engelska Skolan bara för att man bor i Norra Borstahusen. Vill man ha plats där gäller det att vara förutseende och ställa sig i kö tidigt, säger hon.
– Men man är ju alltid garanterad plats i den kommunala skola som har sitt upptagningsområde där man bor. När det gäller Norra Borstahusen så är det Västervångskolan.
– Det finns också med en ny skola i Landskrona i den långsiktiga investeringsplanen. Men var den ska ligga är inte klart än.

Runt 8300 invånare räknar konsultbolaget Statisticon med att det bor i Norra Borstahusen och gamla Borstahusen år 2026. Det är drygt 2000 fler än idag. Klarar kommunen av att leverera samhällsservice till den nya invånarna? Två nya förskolor och en matbutik finns i planerna, men än är det mycket som ska falla på plats. Grafik: Per Eeg-Olofsson

Förskola
Säbyholms Montessoriskolas förskola (se ovan) är den som idag ligger närmast Norra Borstahusen. Relativt nära ligger också Mullvadarnas förskola, med lokaler vid Lill-Olas strand. Dock finns det i generalplanen för utbyggnaden utpekat två lämpliga platser för nya förskolor: dels vid Kung Hans väg bredvid Bovieran, dels vid kvarteret Tomaten vid Hälsingborgsvägen, där byggbolaget Serneke nyligen fått bygglov för tre hus med 99 lägenheter. Om och i så fall när dessa byggs är dock ännu ovisst.
– Vi får titta på vad som är bäst för området. Jag hade inte haft något emot om vi kunde få till liknande lösningar som med Engelska Skolan, säger Lisa Flinth.
– Att det blev ett fastighetsbolag som byggde och hyr ut skolan gjorde att det blev resurser fria till övriga skolor. När det gäller förskolorna i Landskrona är de flesta av äldre modell, och det vore jätteroligt om vi kunde få möjligheten att göra något extra av dem, inte bara lägga pengar på underhåll.
– En möjlighet är också att baka ihop förskola och förskoleklass på ett ställe. Det skulle kunna vara ett sätt att avlasta Västervångskolan.
Lisa Flinth nämner också utbyggd verksamhet på Säbyholms Montessoriskola som en möjlighet.
– Idag har de bara en klass i varje årskull. Det är inte så bra varken ekonomiskt eller pedagogiskt. Där finns det möjlighet att öka till två parallellklasser.