Populär änglamakerska åter på teatern

Hilda Nilsson (1876-1917) hette den tveklöst mest berömda fånge som suttit på Citadellet, när det ännu fungerade som fängelse. Mer känd var hon dock under sitt öknamn: ”Änglamakerskan”. Hon dömdes 1917 för att ha tagit livet av åtta spädbarn, som hon mot betalning tagit emot från mödrar som fött dem utanför äktenskapet. Straffet blev döden, men Hilda Nilsson tog sitt eget liv innan det kunde verkställas: hon hängde sig med en linneduk i sin cell. Hennes öde väcker uppmärksamhet än idag, i vart fall att döma utifrån intresset för den föreläsning som projektet Kvinnokarta Helsingborg arrangerat om henne. Sist den gavs var det fullsatt, men idag onsdagen den 14 februari, finns en ny chans för Landskronabor att lyssna till den. Med start klockan 18 på teatern berättar människorättsvetaren Josefine Thorén både om Hilda Nilsson och den samtid som fick henne och andra kvinnor under liknande omständigheter att mörda spädbarn. Biljetterna kostar 105 kronor.

Bilden ovan: Hilda Nilsson tog sitt eget liv i fängelsecellen efter att ha blivit dömd till döden. Enligt en ny praxis hade dock hennes dödsstraff omvandlats till livstids fängelse, något hon inte kände till. Foto: Public Domain