”Socialdemokraterna i Svalöv har blivit mer vänstervridet”

Någon som fått bevittna den senaste tidens politiska röra från läktaren är sjukskrivna Birgitta Jönsson (S). Den 1 februari lämnade hon posten som kommunstyrelsens ordförande.

– Just nu känns det mer som en befrielse. Jag känner mig nöjd, tillfredsställd på något sätt, säger Birgitta Jönsson (S), när Papperstidningen träffar henne hemma i Tågarp, den allra sista dagen på posten som kommunstyrelsens ordförande.
Redan för ett år sedan aviserade Birgitta Jönsson att hon skulle lämna uppdraget som kommunens högsta politiker under denna vår.
– På andra poster som jag haft, som ordförande i kommunal, så har jag sagt att två kanske tre perioder räcker. Man ska inte bli för gammal på en post. Man ska vidare i livet, säger hon.
Birgitta Jönsson har varit ledamot i kommunfullmäktige sedan 2002 och strax innan hon blev vald till kommunstyrelsens ordförande 2012, var hon ordförande i dåvarande välfärdsutskottet, som hade hand om skola och äldreomsorg.
Nu har hon slutat med politiken och är sjukskriven för kronisk ledgångsreumatism. Den senaste tidens politiska debacle har hon fått bevittna från sidan. Hennes eget parti, Socialdemokraterna, har sparkat ut M och L från det styrande samarbetet i kommunen. Istället har S valt att ingå ett valtekniskt samarbete med C, Fi, V och Mp. Anledningen till det har bland annat att göra med kritik mot ett beslut som kommunchef Stefan Larsson tagit, tillsammans med Birgitta Jönsson: att återanställa tidigare personalchefen Paul Eklund på befattningen som biträdande socialchef och hans löneökning.
– Jag känner att partiet inte har lyssnat på de förklaringar som finns, utan man har bildat sig en egen uppfattning. Det är en liten klick i partiet som drivit detta, säger Birgitta Jönsson.
– Jag är trygg i besluten som jag tagit. Jag vet att jag inte har gjort något brottsligt. De får gärna granska mig hur mycket de vill. Jag känner mig trygg i det vi har varit med och diskuterat, säger hon.
Partiets kritik mot henne har även gällt att hon inte skulle ha informerat tillräckligt väl om beslutet.
– Vi har informerat om det. Vi har haft gemensamt gruppmöte inför kommunstyrelsen. Då var ingen av de personerna där som har sagt detta i tidningen och gått ut med pressmeddelande. Vi har gruppmöte innan fullmäktige. Där kan vi socialdemokrater sitta bara fyra stycken. Man får kanske vara lite delaktig själv, säger Birgitta Jönsson.
– Man ska få kritisera, men man ska inte gå till personangrepp och man ska inte kränka folk. Jag har hela tiden sagt till de som jag pratat med att jag välkomnar en utredning angående detta. Jag månar om mina anställda. Jag tar hellre skiten själv än att jag tycker att mina anställda ska behöva göra det.
Hon anser att hennes parti har behandlat både kommunchef Stefan Larsson och tidigare personalchef Paul Eklund illa.
– Jag trodde faktiskt att mitt parti var klokare, att man hade kunskapen att vi har arbetsmiljöansvaret. Vi är chefer för våra medarbetare och ska behandla dem med respekt. Har jag något att säga om någon medarbetare, inte fanken går jag ut i massmedia med det eller skickar mejl, säger hon.
Tanken med att återanställa Paul Eklund som biträdande socialchef under ett år handlade om att få rätt bemanning inom vård och omsorg, att minska kostnaderna för timanställningar och få tryggare anställningar.
– Jag har inte fått någon enda medborgare som har sagt något illa till mig om detta beslut, med Paul Eklund. Man har frågat och varit intresserad hur det gått till. Och när jag har förklarat så har man undrat: vad sysslar de (Socialdemokraterna, red. anm.) med?
Birgitta Jönsson beklagar att hennes parti har brutit samarbetet med Moderaterna och Liberalerna.
– Man ser inte till helheten vad vi har gjort sedan 2004, säger Birgitta Jönsson som anser att man borde fortsatt samarbeta fram till höstens val.
Hon lyfter fram saker som koalitionen har gjort bra, som de höjda resultaten i skolan, pågatågstrafiken på Söderåsbanan och det stigande invånarantalet. Den politiska röran gynnar Sverigedemokraterna, tror hon.
Hur har du upplevt stödet för dig inom ditt eget parti?
– Man har aldrig sagt på något möte som jag varit på att nu får du packa och lämna in. Det är det aldrig någon som har sagt till mig. Medlemsmöten vid två tillfällen, vid valet 2014 och då när jag skulle efterträda Karl-Erik, har enhälligt valt mig. Medlemmarna har faktiskt valt mig och de har ett förtroende för mig.
Nu har Birgitta Jönsson lagt ner de tunga politiska uppdragen. Men hon är fortfarande medlem i Socialdemokraterna.
– Jag är fortfarande socialdemokrat i själ och botten, men jag kommer nog aldrig att gå tillbaka och vara politiker i Socialdemokraterna igen. Det är skillnad på riksplanet och på kommunnivå. Socialdemokraterna är mycket mer vänstervridet i Svalöv just för tillfället, säger Birgitta Jönsson.
Nu ska hon ta det lugnt.
– Jag tänker vara rädd om mig i början och försöka få en balans i livet där jag slipper så mycket smärta som möjligt och kan leva med min sjukdom och försöka måna om familjen som finns kvar.

Bildtext:
”Svalövs kommuns invånare och medarbetare är faktiskt värda bättre, att få lugn och ro. Man har inte haft lugn och ro och arbeta”, säger Birgitta Jönsson som beklagar att hennes parti, Socialdemokraterna, har brutit samarbetet med Moderaterna och Liberalerna.