Stiftelse ska gå med håven för mer foto i Landskrona

Stadens satsning på att etablera sig som en fotostad rullar på. Just nu pågår ombyggnad av Tyghuset till ett fotohistoriskt centrum, och i vår ska planerna för den fasta utställningen där ta form. Och då räcker det inte riktigt till med de foton, cirka 1,2 miljoner negativ, och föremål som kommunen redan har i samlingarna, detta enligt en skrivelse som presenterades för kulturnämnden under mötet förra veckan. Det finns ett behov av att ”utöka samlingarna med representativt material från den svenska fotohistorien”. Sådant är förstås inte gratis och kulturnämnden har därför beslutat att förvaltningen nu får i uppdrag att bilda en insamlingsstiftelse. Kommunen skjuter alltså inte till skattemedel till inköp, men en ny insamlingsstiftelse ska jobba för att samla in bidrag och donationer. Det blir också stiftelsen som på pappret äger inköpt material, som dock deponeras hos Sveriges fotohistoriska museum (alltså Landskrona foto). Förhoppningen är att det finns större entusiasm att donera pengar, foton eller föremål till en fristående stiftelse, snarare än en kommunal verksamhet.

LÄS OCKSÅ: ”Nytt fotocentrum på Kasernplan klubbat i fullmäktige”

Bilden ovan: Utställningar,bibliotek, konferenslokaler, grupprum och undervisningslokaler. Det är mycket som ska rymmas i Tyghuset och Exercishallen när de är fullt utbyggt som fotocenter. Så här tänker sig Landskronabaserade arkitektbyrån Magasin A att en ny entrébyggnad mellan Tyghuset och Exercishallen skulle kunna se ut. Illustration: Magasin A