Träffsäkert på decimalen med nya systemet

Sedan i höstas är luftgevärskyttarna i Svalövs Skytteförening ännu mer pricksäkra. Det nya markeringssystemet gör att man kan skilja skyttarna åt på en tiondels poäng när.

– Det är elektroniskt alltihop, säger Olle Nilsson, ordförande i Svalövs Skytteförening och visar upp klubbens nya elektroniska markeringssystem.
Förut var skytten tvungen att trycka på en knapp så att ”transportören” skulle ”hämta” in papptavlan. Nu dyker resultatet upp på en liten monitor invid skytten. Det nya systemet gör också att man kan skilja skyttarna åt på decimalen.
– Nu är 10, 9 det bästa, säger Olle Nilsson.

En liten display visar hur skottet träffade.

Papperstidningen testar att skjuta fem skott och får 9,5 som bäst. Bara små rörelser får stora konsekvenser för träffbilden.
Västen som 10-åriga Emelie Andersson har på sig när hon skjuter, hjälper henne.
– Västen gör att jag kan hålla geväret still mer. Utan väst skakar man mer, säger hon.
Hon har skjutit i ungefär 4,5 år.
– Jag tycker skytte är roligt och spännande, säger hon.
Längst till vänster sitter Felicia Thylén, 12 år, och koncentrerar sig. För dagen har skyttet gått lite sådär, berättar hon.
– Jag fick 209,1 poäng.
212 hade hon varit nöjd med, berättar hon. På tjugo skott blir maxpoängen 218. Felicia Thylén kom in på skyttet tack vare sin bror som hade börjat skjuta.
– Jag tyckte att wow, detta är roligt, säger hon.

Felicia Thylén siktar in sig.

I rummet intill kan alla följa hur det går för skyttarna på en större monitor. Niklas Jogmark, 19 år, sitter och väntar på en ledig bana. Han kommer från Marieholm, men åker till Svalöv och skjuter. Alternativet i Eslöv erbjuder bara papptavlor. Eftersom han skjuter stående så underlättar det betydligt att inte behöva trycka på knappen för att hämta resultatet.
Att skjuta luftgevär är mest för att hålla igång på vintern, annars satsar han mest på korthål (gevärskaliber 22. på 50 meter). I den grenen blev Niklas svensk mästare i lag på JSM i höstas.
– Jag vill komma så långt som möjligt, säger han.
Det är inte bara markeringssystemet som är ”top-notch”. Även de två år gamla luftgevären är de modernaste man kan få. Den som är intresserad av att börja skjuta är välkommen att dyka upp. Varje onsdag och torsdag klockan 18-19 håller klubben öppet i källaren under Linåkerskolan.
Det elektroniska markeringssystemet har kostat 200 000 kronor. Bidrag har kommit från Sparbankssiftelsen Färs och Frosta, Svalövs kommun, Svenska skytteförbundet och en del från klubben själv.

FAKTA:
Svalövs Skytteförening
Har strax under 100 medlemmar.
Har verksamhet inom luftgevär, korthål och k-pist.

Bildtext stora bilden ovan: Stort fokus har Emelie Andersson.

När Papperstidningen reporter skjuter fem skott, får han 9,5 som bäst. Vilket syns på den stora monitorn i rummet intill.