Ung vetenskapare till EUSO

I maj går finalen i den stora vetenskapstävlingen European Union Science Olympiad, EUSO. Med bland finalisterna finns Felix Nord från Asmundtorp, som en av sex Sverigerepresentanter.

Felix och de övriga finalisterna har tagit sig förbi några hinder på vägen. Efter ett första uttagningsprov valdes 24 tävlande från hela Sverige ut till en nationell final. Från denna omgång gick sedan sex personer vidare till den stora europeiska finalen som avgörs i Sloveniens huvudstad Ljubljana. Av de tävlande som utsetts går hälften i årskurs 9 och hälften i årskurs 1 på gymnasiet.

– Det kommer säkert att finnas saker som jag inte kan, men jag är inte nervös än så länge, säger Felix.

Nästa steg på resan mot finalen är ett träningsläger som hålls i mars. Där gäller det för de sex svenska finalisterna att slipa på kunskaper och analysförmåga, så att de kan möta motståndet från många duktiga europeiska lag. Felix trivs med att tävla i vetenskap.

– Framför allt nu när det är någon man är säker på, då blir det extra roligt att tävla.

Den nationella finalen i Stockholm innehöll laborationer som skulle både utföras och analyseras. Innehållet rör sig inom det naturvetenskapliga området.

– Det var en del grejor som jag inte gjort förut och det var ganska utmanande faktiskt, säger Felix, som till vardags går naturvetenskapsprogrammet på Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborg.

Den som vill hålla tummarna för Felix och de andra svenska finalisterna gör det mellan den 28 april och den 5 maj, då tävlingen avgörs i Slovenien.

Felix Nord. Foto: privat