”Väldigt dålig marknad i Landskrona”

Flera restauranger har stängt i januari

Gourmet Asian har gjort det, nyligen även rosade syriska restaurangen Shamiat. Senast är det A la Granda, som stängt efter påtvingad flytt till Rådhustorget. Om de öppnar igen är oklart. Nystartade restauranger tycks inte bli särskilt långvariga i Landskrona.

Prisade syriska restaurangen Shamiat har haft stängt sedan början av året, och den kommer inte öppna igen. I samma lokal, på Drottninggatan 6, fanns tidigare Gourmet Asian. Den restaurangen skulle med en blandad asiatiskt lunchbuffé ta upp konkurrensen med stans mest lönsamma restaurang, thairestaurangen Basilika på Östergatan. Gourmet Asian öppnade i juni 2016 men lade ned verksamheten efter ett drygt år.
– Det är väldigt dålig marknad i Landskrona överhuvudtaget, sade Vincent Hevince, en av Gourmet Asians ägare till Papperstidningen då.
– Lunchen tjänar vi inte några pengar på och det verkar inte som folk går ut överhuvudtaget på kvällen. Det verkar som folk går ut i Helsingborg eller Malmö i stället.
Facewook, som fanns i lokalen vid Rådhustorget innan A la Granda, är en annan restaurang som fått kasta in handduken efter relativt kort tid. Jade T4 på Eriksgatan har under flera månader legat ute till försäljning. En lapp på dörren upplyser om att restaurangen öppnar igen i februari efter semester i januari.

Det verkar alltså inte helt enkelt att nyetablera en restaurang i Landskrona. Kommunens tillväxt- och näringslivschef Anna Classon menar dock att det finns flera sidor av saken.
– Det är helt rätt att det känns som att det är många restauranger som stänger – men det är ju också många som öppnar. Om man tittar på vad stans fastighetsägare rapporterar in till oss så har restaurangerna blivit fler som hyresgäster.
Att restaurangmarknaden skulle vara överetablerad i Landskrona tror inte Anna Classon.
– Vi får signaler om att det saknas framför allt premiumrestauranger, restauranger som drar besökare från andra orter eller som ger en extra övernattning i Landskrona. Idag finns det ingen sådan i stadskärnan.
– Trenden är att restaurangbesökarna blir mer och mer medvetna. Det är värdskap och service, service, service som gäller.
Både Gourmet Asian och Jade T4 har försökt sig på lunchbuffé med asiatisk inriktning.
– Jag tror inte att det är omöjligt med flera asiatiska restauranger i Landskrona. Sedan krävs det också en mångfald i utbudet, och att man inte gör precis samma sak. Men vad som fungerar och vad som inte fungerar, det vet de som är i branschen bäst själva.

LÄS ÄVEN: ”Ingen återöppning för prisade Shamiat”

Bilden ovan: Restaurangerna Shamiat och A la Granda har nyligen stängt. Vad som händer med Jade T4 på Eriksgatan är oklart, restaurangen ha haft stängt sedan januari. Foto: Per Eeg-Olofsson