Väv av ensamkommandes berättelser visas för elever

Alla har sin egen berättelse. Men alla handlar om flykt, rädsla och hur det är att försöka göra tillvaron i ett nytt land begriplig. I Öresundsteaterns nya uppsättning ”De ensamma” är det ensamkommande flyktingkillar som själva ger upplevelserna form på scenen, som ska ses av över 1300 skolelever i Landskrona.

Mojtaba Balal är en av de fem ensamkommande flyktingarna som är med i pjäsen, tillsammans med Anders Kungsman och Per Ullberg från Öresundsteatern, samt två elever från kommunens kulturskola. Mojtaba Balal är född i Iran och tillhör det förföljda folkslaget hazarer. För två år sedan tog han kontakt med Öresundsteatern, med tankar på att bli skådespelare. Då fick han också tillfälle att berätta sin berättelse. Men det är inte bara Mojtaba Balals upplevelser som syns i pjäsen, och han spelar inte sig själv.
– Inte riktigt, men lite grand, säger Mojtaba Balal.
Pjäsen ligger ändå nära hans egna, ibland jobbiga upplevelser.
– Det är helt ok, säger han.
– Visst har jag varit med om liknande, men jag tänker att om jag spelar bra, så kan jag berätta för andra hur det är, och det är viktigt.

Det är Dag Norgård (till höger) känd från bland annat Skånska teatern, som står för regin. Det har varit en utmaning att jobba med skådespelare helt utan tidigare vana berättar han, övningarna började för ett år sedan ”på krypstadiet”. Foto: Per Eeg-Olofsson

För regin står regiveteranen Dag Norgård, känd från bland annat Skånska teatern.
– Jag har lyssnat och läst många berättelser från ensamkommande. Det är ju inte en dokumentär detta, utan en berättelse om vägen till Europa och inte minst om vardagen på ett boende för ensamkommande.
Vanligtvis jobbar Dag Norgård med utbildade skådespelare, så har det inte varit denna gång.
– Vi har jobbat med pjäsen i ett år, men själva repetitionerna började inte förrän i höstas. Vi har gått från krypstadiet, med ett batteri av skådespeleriövningar och frågor.

Det blir totalt 14 skolföreställningar på Landskrona teater, för högstadie- och gymnasieelever i Landskrona. Även Svalöfs gymnasium kommer se föreställningen som bekostas av Allmänna arvsfonden inom ett integrationsprojekt som på olika sätt tar upp flyktingströmmen till Sverige under 2014 och 2015. Även allmänheten har en chans att se förställningen. Men det gäller att skynda sig, enda publika föreställningen ges nu på måndag den 26 februari, med start klockan 19. Biljetter köper man på www.kulturcentralen.nu

Bilden ovan: Både den farliga resan över Medelhavet, men även tillvaron på ett HVB-hem i Sverige skildras i Öresundsteaterns nya uppsättning ”De ensamma”. Foto: Per Eeg-Olofsson

Ensemblen i ”De ensamma” utgörs av fem killar som själva har erfarenheter av att komma som ensamma flyktingar. På scenen syns också Anders Kungsman och Per Ullberg från Öresundsteatern, två elever från kommunala kulturskolan och kompositör Kristina Aspeqvist. Foto: Per Eeg-Olofsson