Vintersäsong är planeringssäsong

Även om trädgården sover under snö och frost så kan man ju drömma – och planera. Ungefär nu är det dessutom ganska lagom att börja med frösådd inomhus. Inglasade balkonger och fönsterbänkar kan ge den första aningen om en vår som skall komma även i år.

Sven Törnerot på Växthuset i Tullstorp måste alltid leva en bra bit in i framtiden med planeringen, men som vanlig trädgårds- eller balkongodlare kan man ta det lite lugnt, menar han.

– Ljuset gör så mycket att det ofta är bättre att vänta till ungefär nu innan man drar igång med sådd inomhus. Tomater till exempel räcker om man sår i februari-mars. Chili hör till det som man behöver så tidigt.

Har man tänkt att anlägga några nya odlingar är det under vintern man kan lägga en bra grund för dem. Det är viktigt att anpassa odlingen efter de egna förutsättningarna och fråga sig: Vad vill jag ha ut av odlingen? Hur mycket vill jag jobba med den? Hur är det med väder och klimat där jag bor? Sven Törnerot tipsar om att fröså i pluggar, så får varje planta ett fint eget rotsystem som gör den lätt att plantera ut. I ett pluggbrätte kan plantorna också stå ganska länge, så man inte behöver stressa med omskolning.

I dag odlar många grönsaker och örter i pallkragar, eftersom det är bekvämt och lättskött.

– Pallkragarna får sitt eget mikroklimat, vilket gör att man kan komma igång tidigare. Nu finns också praktiska huvor av fiberduk som passar på pallkragen och som även skyddar mot insekter, säger Sven Törnerot.

Sven Törnerot rekommenderar alla som planerar för odling att tänka på växtföljden. Det är viktigt att man inte odlar samma sak på samma ställe år efter år, för då utarmas jorden och det börjar växa dåligt.

Att odla för att äta är det mest populära. På Växthuset i Tullstorp kommer sättpotatisen in redan i denna vecka och det finns 55 sorters tomater och 21 sorters chili.

– Det kommer hela tiden nya grejor när det gäller grönsaker. Många tycker det är roligt att testa nytt, säger Sven Törnerot.

Det är onekligen lätt att bli frestad av de färgglada fröförpackningarna och de roliga namnen. Flageoletböna till exempel, visst låter det som en böna man vill lära känna?

Lite chilihetta piggar upp i vinterkylan.

Punkter att tänka på i trädgårdsplaneringen
* Anpassa odlingen efter förutsättningarna, både odlarens och odlingsplatsens. Tid, läge och jordmån är några saker som spelar roll för vad man kan odla.
* Tänk på växtföljden, så att olika slags växter följer efter varandra på ett sätt som gör att jorden kan återhämta sig.
* Rita gärna upp odlingsytan och gör en grovskiss för hur var de olika växterna skall planteras.
* Glöm inte att planera för växter som redan finns men som kanske inte trivs riktigt. Att flytta runt på växterna kan ge ett lyft för trädgården.

Ett litet fint växthus gör det enkelt och roligt att komma igång med odlingssäsongen.

Om vintern är kall och grå är det härligt att drömma om framtida färg och fägring.

En vacker vattenkanna gör skötseln av de nysådda plantorna roligare.

Genom att så i pluggar får man lätt fina plantor med väl separerade rotsystem.