Ägg till påsk varje år

Hon har varit med i Konstrundan i nordvästra Skåne sedan den startade och även andra dagar på året är det ofta öppet hos Katarina Gustafsson på Sireköpinge stengods. Mest känd är hon för sina ägg i många varianter, men här skapas allt från skulpturer för offentlig miljö till små bruksföremål.

Katarina har bott i Sireköpinge sedan 1971 och har jobbat med keramik nästan lika länge. Hon älskar att skapa och har svårt att sitta stilla.

– Jag måste göra något med händerna, det är sedan jag var liten, säger Katarina och berättar om hur hon till exempel karvade små totempålar av sina pennor under lektionerna i skolan, med hjälp av bladet från pennvässaren som hon hade pillat loss.

Maken Lasse, med bakgrund inom teknik och fastighetsskötsel, är den som har koll på papper och bokföring, något Katarina glatt konstaterar inte är hennes grej. Det var också Lasse som såg till att det blev just keramik som blev det stora utloppet för Katarinas kreativitet.

– När jag var liten gjorde jag mönster i allt och pillade med grejor, gärna tillsammans med min pappa som var arkitekt och som också älskade att göra saker. När våra barn sedan kom så höll jag också hela tiden på med att sy, tälja och annat och då köpte min man en drejskiva. Det var kul, så vi fick skaffa en ugn så vi kunde bränna också. Men det kunde nog lika gärna blivit trä, för jag älskar att karva!

Det har blivit många år vid drejskivan och Sireköpinge stengods är ett etablerat namn. Katarina gör gärna bruksföremål och säger att hon inte är så förtjust i saker som bara skall vara till prydnad. Även om Katarina gjort mängder av olika saker genom åren och ständigt prövar nytt, så är det ägg med olika mönster som blivit hennes signaturföremål och då kanske särskilt äggen med nätmönster.

– Jag har nog gjort ägg med nätmönster sedan 1980-talet, för jag fick börja med enklare mönster. Ett stort nätägg tar 70 till 80 timmar och det måste hållas fuktigt hela tiden medan jag putsar, berättar hon.

Att vara med i konstrundan är en självklarhet för Katarina, som gärna tar emot besökare även annars. Drygt 1 000 personer brukar komma under själva konstrundan.

– Jag har alltid något på gång som jag kan visa och det tycker besökarna är intressant, särskilt barnfamiljer. De allra flesta som kommer är verkligen intresserade och nyfikna och det är många frågor.

Katarina har inga planer på att sluta med keramiken. Än finns det former kvar att pröva och även om det varit tufft att få det att gå ihop ibland, så har det gått.

– Det är så härligt att dreja! När jag väl sätter mig vid skivan, så fastnar jag liksom i leran och vill hålla på med den. Jag skulle aldrig kunna göra något annat än det jag gör, för att tjäna mer pengar eller så.

Kolla konstnären
På www.sirekopingestengods.se visar Katarina hur hon arbetar, steg för steg.

Konstrundan 2018
Konstrundan i nordvästra Skåne pågår mellan den 30 mars och den 8 april. Mer info finns på www.konstrundan.se
Öppet hos alla konstnärer samt på samlingsutställningen i Landskrona Konsthall
Påskhelgen
Långfredag 10-18
Påskafton 10-18
Påskdagen 10-18
Annandag påsk 10-18
Övriga dagar:
Vardagar 16-19
Lördag 10-18
Söndag 10-18

Tålamod och precision krävs för att skära ut de vackra mönster som gör Katarina Gustafssons keramikägg så speciella.