Axel siktar på topp tre på hemmabanan

Landslagslägret, som skulle hållits på motocrossbanorna i Saxtorp förra veckan, fick ställas in på grund av vädret. Där skulle Kågerödspågen Axel Gustafsson, som tävlar för Landskrona MK, varit med. Nu siktar han på pallplats när första SM-deltävlingen avgörs på hemmaplan i april.

Sedan i höstas pluggar Axel Gustafsson på motocrossgymnasiet i Tibro. Han har precis varit ute och tränat när Papperstidningen pratar med honom.
– Vi har både morgon och eftermiddag till träning, vi tränar två gånger om dagen. Vi går i skolan ofta från 10 till 14 eller 16, säger Axel Gustafsson.
Han delar sin tid mellan Tibro och hemmet i Kågeröd, dit han åker på helgerna.
– Jag tycker att det funkar bra. Det var lite ovant i början. Det flyter på bra. Man har ju vänner här som man umgås med efter skolan, säger Axel Gustafsson.
Han skulle ha varit med på landslagsläger i Saxtorp den 5-6 mars, men det blev inställt på grund av vädret. Han har dock varit med på landslagsläger förut, i klassen 85 kubik. Förra året gick Axel Gustafsson upp till klassen U17, där han kör 125 kubik.
– Det var en ny klass, men det gick hyfsat bra tycker jag. SM körde jag och två deltävlingar i EM. Första EM:et kvalade jag in till och på det andra gick det inte så bra i, det var i Italien. Målet förra året var att kvala in på EM och jag lyckades med det första tävlingen, det får jag vara nöjd med.
Har du något mål med denna säsong?
– Helst komma inom topp fem i SM och försöka ta så mycket poäng i EM som det går. Nu ska jag köra hela EM-serien och SM-serien.
I april är det första SM-deltävlingen på hemmabanan i Saxtorp, en sandbana som är mjuk till skillnad från till exempel hårdbanan i Helsingborg.
– I och med att jag kört där rätt så mycket så hoppas jag på pallplats, topp tre. Det är det jag ska försöka med.
Om man ser på lite längre sikt, har du något mål med motocrossen?
– Jag går ju här i tre år. Nästa år så går jag upp till 250 kubik. Där ska jag första året i alla fall köra något EM, kanske inte alla. Det beror på hur det går detta året. Att försöka komma så högt upp i EM som möjligt. Jag vill helst innan jag slutat komma till VM och känna på det.

Bildtext, stora bilden ovan:
Axel Gustafsson från Kågeröd satsar på motocrossen. Han pluggar sedan i höstas på Motocross- och Endurogymnasiet i Tibro/Skövde. Där får han också en elutbildning. Antagningen dit var en lång process, juryn tittade på hans tävlingsresultat och han fick göra tunga fystester och en personlig intervju. Antalet sökande var cirka 60 och endast sex killar fick plats på skolan. Foto: Crossmor

Axel Gustafsson. Foto: Amandas foto