Det tog 14 år – nu har C ett kommunalråd igen

Senast Centerpartiet hade ett kommunalråd var 2004, då i form av Lennart Pettersson. Men nu har Fredrik Jönsson (C) den titeln.

Hittills har Olof Röstin (M) kunnat kalla sig kommunalråd, men inte längre. Det kan däremot Fredrik Jönsson (C) göra, enligt ett beslut i kommunfullmäktige.
Det var den 1 mars som kommunens nya styre, som består av det valtekniska samarbetet S, C, MP, Fi och V, formellt tog över. M och L fick lämna det politiska styret och ge upp ordförandeskapet i bland annat bildningsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden och bygg- och räddningsnämnden.
Trots maktskiftet så sitter Olof Röstin (M) kvar som kommunstyrelsens förste vice ordförande. Och detta med stöd av kommunallagen, vilket Papperstidningen tidigare skrivit om.
Fram tills nu har Olof Röstin kunnat titulera sig kommunalråd. Men inte längre. Kommunfullmäktige beslöt måndagen den 26 mars att ta bort titeln kommunalråd för kommunstyrelsens förste vice ordförande, det vill säga Olof Röstin. I samma beslut utsågs ordföranden i kommunstyrelsens arbetsutskott och personalutskott, Fredrik Jönsson, till kommunalråd.
Varför är det viktigt med kommunalrådstiteln?
– Kommunalrådstiteln handlar mer om att skicka signal. I det valtekniska samarbetet som vi har, så är Jan Zielinski (S) vårt heltidskommunalråd. Historiskt har man haft förste vice ordförande som kommunalråd också. Det är den posten som jag egentligen skulle ha haft om Olof hade avgått, men det har han inte gjort. Därmed hade jag blivit per automatik kommunalråd då. Nu har vi fått göra på detta sätt istället.
– Det handlar om en signal, framför allt till omvärlden. Många uppdrag är ju kopplade till kommunalråd, vid externa möten och i olika sammanhang. Vi har samarbeten med andra kommuner , då är det det (kommunalråd, red.anm) som man generellt bjuder in i olika nätverk. Det är det som det handlar om helt enkelt, att underlätta för omvärlden och de olika nätverken man deltar i.
Det låter som att Centerpartiet är lite irriterat på att Olof Röstin sitter kvar som förste vice ordförande?
– Ja, så är det. Förste vice ordförande har ju alltid tillhört majoriteten, men i och med att han valde att sitta kvar, ja då hamnade ju han i oppositionen. Så har aldrig varit avsikten, säger Fredrik Jönsson.
Svalövs kommunalråd är nu alltså Jan Zielinski (S) och Fredrik Jönsson (C). Teddy Nilsson (SD) fortsätter att vara oppositionsråd.