Ekonomin en svår nöt för nye BoIS-ordföranden

”Vi har en gigantisk uppförsbacke som vi ska ta oss igenom”, säger nye BoIS-ordföranden Urban Jansson.

Landskrona BoIS återupptagna årsmöte måndagen den 5 mars blev ingen rysare. Till ordförandeposten fanns det bara ett alternativ, Urban Jansson, sedan valberedningens förslag Robert Carlén hade hoppat av, liksom övriga i den gamla styrelsen. När Papperstidningen träffar Urban Jansson några dagar senare på advokatkontoret i centrala Landskrona, så är han stolt att ha blivit vald, men han ser också de ekonomiska utmaningarna.
– Vi måste vända på skutan. Vi måste ha mer intäkter för vi kan inte spara oss ur och tro att vi ligger kvar i Superettan, säger Urban Jansson.
Klubben har ett negativt kapital på 2,5 miljoner kronor. Minuset måste vara borta inom två år, annars riskerar klubben att bli av elitlicensen. Enligt uppgifter i media har ett antal sponsorer hotat att hoppa av, vilket skulle innebära att ett par miljoner kronor skulle försvinna.
Hur ser du på det? Hur ska ni få en ekonomi i balans?
– Man kan spekulera. Det var ju lite udda i presentationen att man tog fram att det var sponsorer som tvekade till att fortsätta. I dagsläget vet jag inte någon som har fattat ett slutligt beslut om att inte fortsätta. Sponsorer kommer och går. Man tappar en del sponsorer och man får nya. Jag tycker inte att det här är en jättefråga innan det blir verklighet. Däremot så är sponsorerna otroligt viktiga, säger Urban Jansson.
Några dagar före årsstämman fick vi på Papperstidningens redaktion ett brev med anonym signatur med 32 sponsorer som skrev att de skulle hoppa av om du blev ordförande. Hur känns det att läsa en sådan sak?
– Alltså: 32 anonyma sponsorer. Tack. Jag har inga kommentarer. Visa mig dem. De finns inte. Det har redan visat sig att det inte var sant.
– Sponsorer hoppar av av olika skäl, sponsorer kommer till. Vi har en fantastisk klubb som de flesta tycker är en stor glädje att sponsra. Jag tittar framåt, jag tittar inte bakåt, säger Urban Jansson.
Hur ser du på att det varit så rörigt på senaste tiden?
– För det första så tycker jag inte att det har varit så rörigt. Det har nog varit mer ute i media att det har varit rörigt. Det har varit diskussioner om olika frågor och det har funnits olika uppfattningar i olika saker. Men jag skulle inte vilja säga att det har varit speciellt rörigt på det sättet. Det har varit högt i tak i diskussionerna tidigare. Så ska det vara i en styrelse. Det är no hard feelings. Som jag sa vid årsstämman, det är full respekt för de som inte nu sitter i styrelsen men som har jobbat gratis för att ge sitt bästa för den här föreningen, säger Urban Jansson.
Har Agim Sopis ledarskap varit uppe till diskussion i den gamla styrelsen?
– Jag vill uttrycka det så här: det har varit diskussioner om allt möjligt. Allt det där ligger bakom. Nu har vi premiär den 1 april. Vi ställer ett lag på benen som jag tror kommer att överraska i Superettan. Vi har killar som verkligen satsar. Vi har en tränare som kan sina saker, som kan mycket fotboll.
Upplever du att det finns en klyfta inom organisationen eller bland medlemmar?
– Nej, det gör jag inte. Valet är över. Jag tror att alla inser att nu är det dags att gå vidare. Det fanns två olika förslag. I demokratisk anda skulle det bli ett val och nu visade det sig att det ena förslaget tog tillbaka sin kandidatur. Då blev det ju ingen större dramatik med omröstningen. Men det kändes på årsstämman som att enigheten redan hade startat.
Klubben har i sin budget kalkylerat med en mittenposition i Superettan. Om klubben håller sig kvar där så kan de få en del av kakan vid ett eventuellt nytt tv-avtal med Svenska Fotbollförbundet. Ett nytt tv-avtal skulle innebära att bidragen som elitklubbarna (klubbarna i Superettan och Allsvenskan) kan få, ökar. Det ser Urban Jansson dock som rykten än så länge.
– Är det så, så är det kanon naturligtvis. Men då gäller det att hålla sig kvar i Superettan till dess.
Något som också kan bidra positivt till ekonomin är försäljningar av spelare. I pipelinen finns planer på ungdomssatsningar.
– Vi måste satsa på att få fram egna talanger. Det är ett arbete som kommer att pågå under några år, säger Urban Jansson.
– Det ger tillbaka i bägge ändar. Dels får vi igång en bred ungdomsverksamhet där vi kan sysselsätta många ungdomar, dels blir vi igen det vi har varit en gång i tiden: en talangfabrik, där vi kan locka ungdomar i närområdet och där vi kan hitta unga killar, och tjejer.
Just flickverksamhet är något klubben har planer på att starta.

FAKTA:
Så här ser den nya styrelsen ut:
Valda på två år i styrelsen blev Daniel Stålhammar, Jonas Torines och Torgny Andersen. På ett år valdes Per Skånberg, Lennart Neander och Gabriel Munck.
Till valberedning valdes Per Eriksson, Allan Karlsson och Fredrik Lind.

Bildtext: Nye BoIS-basen Urban Jansson kavlar upp ärmarna: ”Vi går in och tar över i ett skede där ekonomin inte är bra, men jag måste samtidigt säga att de som har suttit i styrelsen tidigare, de har verkligen gjort vad de kan för att bidra till att räta upp ekonomin. Det är svårt och det är svårt att göra det därför att vi har haft en nedåtgående spiral av sponsorintäkter. Det har bland annat att göra med att vi har legat i division ett. Vi hoppas och tror att vi kan öka på intäkterna från sponsorerna nu när vi gått upp i Superettan.”