Gratis hålligång för äldre en succé

Sveriges äldre blir allt friskare. Men det sker inte av sig själv och kommunens fritidsförvaltning är några som bidrar. Efter en blygsam start har gratis träning för 55+:are på Puls Arena blivit en succé.

41 deltagare. Så många står i ring på det lagom mjuka golvet i gymnastikhallen på Puls Arena och följer uppmärksamt friskvårdsinstruktören Eva Wigren som leder uppvärmningen under dagens pass ”Rörelse och balans”. Men när fritidsförvaltningens träning för äldre kom igång under 2016 så var det inte samma tillströmning.
– En gång kom det tre deltagare, berättar Tanja Karppinen, kommunal aktivitetsutvecklare som håller i trådarna för den gratis äldregympan.
På senare tid har det dock varit ett helt annat intresse.
– Förra gången kom det 53 deltagare. Eftersom det kommit i snitt 41 på tillfällena denna terminen så kanske vi får nog göra om planeringen lite till nästa termin.

Exakt hur många som kommer är svårt att beräkna, eftersom det är drop in-aktiviteter utan föranmälan.
– Vi gjorde en jättesatsning förra året. Många är kvar sedan tidigare och det blir några nya ansikten varje gång, berättar Tanja Karppinen som började jobba med äldreaktiviteterna inom kommunens enkla jobb-program.
Nu har det blivit en fast tjänst, där hon också jobbar med en annan aktivitet för äldre, Senior Sports School.
– Det är ett koncept som kommunen köper från Skåneidrotten. Det är en kurs över tolv veckor då man träffas två eller tre gånger i veckan. Det är fysiska aktiviteter men också utbildning, till exempel matlagning, HLR-kurs och kostföreläsningar.

Tanja Karppinen håller koll på hur många deltagare det är på passen. Som aktivitetsutvecklare inom fritidsförvaltningen är det hon som håller i trådarna för äldreträning och Senior Sport School. Vissa pass håller hon i själv, berättar hon. Om promenader och discgolf. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det blir en kort paus när dagens gympadeltagare förflyttar sig från mitten av salen med det lagom mjuka golvet till ena änden där det ligger filtmatta. Nu är det dags för övningar när man ligger på rygg. Papperstidningens reporter hinner byta några snabba ord med Marianne Nielsen, ny deltagare för terminen som läst om kommunens äldreträning på nätet.
– Det är trevligt, ett bra sätt att komma ut och röra på sig, säger hon.
– Och ett bra sätt att träffa nya människor.

Gratis träning för äldre

  • – Tre gånger i veckan arrangerar fritidsförvaltningen en aktivitet, oftast på Puls Arena på Varggatan. – Tid för aktiviteterna är klockan 10-11 på måndagar, onsdagar och fredagar.
    – Aktiviteterna är gratis och vänder sig till åldersgruppen 55+, ingen föranmälan krävs.
    – På vårterminens schema står promenader, gympapass, tabata, yoga, rörlighetsträning och ”chiball”, som är rörelser inspirerade av yoga och qigong, med en aromatiskt doftande boll.
    – Mer information och vårterminens schema finns på kommunens hemsida: landskrona.se/se-gora/idrott-fritid/senior-fritid/traning-for-aldre