Kågerödsbo med känsla för tenn

Det finns inte så många tennsmeder längre. Som sådan är Micke Berggren från Kågeröd rätt så unik på konstrundan som snart drar igång.

Den som kör ut från Kågeröd på Olstorpsvägen, ser några hundra meter efter skylten som meddelar att tätorten Kågeröd tar slut, en liten mindre på vänster hand: Micke Berggren, tennsmed.
Ett litet gult tegelhus innehåller verkstad och utställningslokal. Hit till Kågeröd flyttade han från Böketofta gamla skola för fyra år sedan.
– Jag började när jag var 15, då gjorde jag min debut i verkstaden. Det är 45 år sedan, säger Micke Berggren.
Tennsmideriet tycks ha gått i arv. Det var hans farfar Gustaf som startade verksamheten och som sedan även hans pappa Finn och farbror Bengt drev. Efter ett par års uppehåll i skapandet, gick Micke Berggren in i verkstaden igen i november, med sikte på konstrundan 2018. Där presenterar han två nya kollektioner. Specialiteten är främst ljusstakar, men också kannor, skålar, lite smycken och ringar. Drivkraften ligger i det kreativa skapandet, menar han. Det ger liksom en känsla av eufori.
– Du kan tänka dig när du får till det där 200-metersloppet, eller vad det nu än är. Och du går i mål som etta. Den känslan… I huvudet har det formats ett föremål och sedan ser du det färdigt. Yes, där satt den!
Han får också en kick av att lära sig nya saker.
– Att man vid 60 års ålder blir som lärling igen. Det finns kanske andra sätt att löda på. Man utvecklas även hantverksmässigt. Man stöter på problem som man inte haft förut som man måste knäcka på något sätt. Tillfredställelsen när man gör det, och framför allt har jag njutit rätt mycket av att det är så mycket som jag fått lära, inte lära om, utan lära nytt. Det är också en kick.

Micke Berggren har gjort tennsmide som idag finns på flera stora företag och institutioner, bland annat Sveriges Riksdag, Svenska kyrkan och Svenska Institutet i Rom. Han har också deltagit i flera jurybedömda utrställningar, på gallerier, konsthallar och konstföreningar.

Micke Berggren är Malmöpåg från början. När han var 17 år flyttade familjen ut på landet. Till en början kände han lappsjuka.
– Jag bara längtade ner till Malmö igen. Men efter några år började jag anpassa mig. Någonting som var väldigt nyttigt för mig i skapandet, var att du hade inga influenser, du hade inga som påverkade dig. Du tillhörde inte ett nätverk. Du var helt fri i ditt sätt att se föremålen.
Föremålen som han skapar dyker upp i huvudet, berättar han.
– Jag brukar säga att jag har ett bildband i huvudet. Ibland ser jag bilderna väldigt suddigt, sedan klarnar det till, kanske bara på en mikrosekund. Ibland kommer de tillbaka efter en lite längre tid och så ser jag. Gamla idéer börjar bli nya igen. Den idé man hade passade inte in just då, men passar in i det här sammanhanget.

Skål som kan fyllas med till exempel socker och som har sked på insidan av locket.

FAKTA:
Konstrundan i Nordvästra Skåne pågår den 30 mars – 8 april.
Konstnärerna har öppet Långfredag, Påskafton, Påskdagen, Annandagen samt den 7 och 8 april klockan 10-18 och vardagar klockan 16-19.
Mer info på www.konstrundan.se.

Tennsmeden Micke Berggren håller till på Olstorpsvägen 35 i Kågeröd.