När ryssen nästan kom

Uttrycket ”ryssen kommer” härstammar från dusterna som Sverige hade under Stormaktstiden med den stora grannen i öster. En som var med när ryssen nästan kom, var kärnfysikern och numera professor emeritus, Ragnar Hellborg. På torsdag håller han föredraget ”Att avvisa kärnvapenbestyckade ubåtar” på Stenestads bibliotek.

Det handlar om den 27 oktober 1981 och dagarna som följde därefter, då en sovjetisk ubåt gick på grund vid inloppet till Gåsefjärden, i militärt skyddsområde utanför Karlskrona. Kärnfysikern Ragnar Hellborg var på plats i en av kustbevakningens båtar som lade sig längs med den sovjetiska ubåten. Hans uppdrag var att mäta joniserande strålning, för att undersöka misstankarna om det fanns kärnvapen ombord på ubåten.
– Besättningen på Kustbevakningsbåten trodde att jag och en annan kärnfysiker jobbade med radiospaning. Allt vi gjorde var hemligt, sa Ragnar Hellborg i ett reportage till P4 Blekinge från hösten 2016.
Den som vill veta mer, kan med fördel ta sig till föreläsningen på Stenestads bibliotek. Den hålls på torsdag den 8 mars klockan 19. Fri entré. Arrangör: Stenestads biblioteksförening.