”Nu drar vi ut på rövarstråt, ja vi ska ut och röva…”

Många har säkert hört ”Rövarnas visa” och läst barnboksklassikern ”Folk och rövare i Kamomilla stad”. Nu sätter Teatergruppen Tibbe upp den som familjeföreställning under fyra söndagar.

– Det började med att ensemblen ville spela något roligt och ville sjunga och att det skulle vara en familjeföreställning, säger Anders Clevestad, ledare för Tibbes vuxengrupp och regissör för föreställningen.
Billingebon Lena Glatz spelar fröken Tant Sofie som blir bort- men också tillbakarövad av de tre rövarna. Hon har varit med i Tibbe sedan teatergruppens begynnelse.
– Första föreställningen gick sommaren 1985, då vi var på Tibbaröd och spelade ett krönikespel, säger hon.
Det är lusten att spela teater som driver henne.
– Att få gå in i en annan person och slippa vara sig själv hela tiden. Och så är det kul att se andra bli glada, säger hon.

Teatergruppen Tibbe sätter upp familjemusikalen ”Folk och rövare i Kamomilla stad”, baserad på barnboken med samma namn av Thorbjørn Egner. Här är slaktaren, i rutinerade John Isbergs gestalt, i samspråk med konstapel Bastian, spelad av Johan Nyman.

Magnus Hauschildt från Stockamöllan spelar det tama lejonet som bor hos rövarna. Han har varit med i åtta år.
– Jag blev tillfrågad att sköta belysningen för några år sedan. Jag skötte ljuset för den föreställningen och sedan fortsatte det, säger han.
Vuxenensemblen har ett 20-tal medlemmar. Werner Glatz är ordförande i Teatergruppen Tibbe.
– Glöm inte att skriva att vi söker gärna nya medarbetare. Och vi har garanterat roligt när vi repar. Man behöver inga förkunskaper. Det är bara att dyka upp, säger han.
Tibbes vuxengrupp tränar på onsdagar klockan 19 på Röstångagården. Tibbe har även en grupp för unga.

I väntan på entré. I förgrunden Tibbes ordförande Werner Glatz som spelar bagaren och spårvagnsföraren Enoksson.
Lena Glatz spelar fröken Tant Sofie, som nog kan tyckas lite argsint ibland. .

Bildtext, stora bilden ovan: De tre rövarna, Kasper, Jesper och Jonatan spelas av kvinnor. Här sover de i konstapel Bastians arrest. Från vänster: Annika Åxman (Kasper), Karin Birath (Jonatan) och Yvonne Bengtsson (Jesper).

FAKTA: ”Folk och rövare i Kamomilla stad”
Föreställningen spelas följande söndagar klockan 15: den 15 april i Folkets Hus i Teckomatorp, den 6 maj i Kågerödslund, den 3 juni i Folkets Hus i Svalöv och den 10 juni på Röstångagården.
Entrén kostar 100 kronor för vuxna och hälften för barn. Biljetter går att köpa på Ica i Röstånga, Ica i Teckomatorp och på Coop Konsum i Kågeröd. För uppdatering om försäljningsställen och swish-betalning, se Teatergruppen Tibbe på Facebook. Föreställningen är 2 timmar och 10 minuter inklusive paus.

FAKTA: ”Folk och rövare i Kamomilla stad”
Är en barnbok från 1955 av den norske barnboksförfattaren och grafikern Thorbjørn Egner, som också skapade ett teatermanus av boken. Egner är också känd för till exempel boken om Klas Klättermus.

FAKTA:
Handlingen i kortversion
Folk och rövare i Kamomilla stad utspelar sig i den avlägsna och fridfulla staden Kamomilla (orig. Kardemomme by). Det börjar med att det är fest i staden. De tre rövarna Kasper, Jesper och Jonatan, som bor lite utanför staden, får dock inte vara med och det tycker de är tråkigt. De inser också att det är smutsigt hemma och de rövar bort Fröken Tant Sofie för att hon ska börja städa hos dem. Men det visar sig att hon är argsint och vägrar städa och istället ser till att rövarna börja städa. Det gillar de inte och de ”rövar” tillbaka henne under natten till hennes riktiga hem. När rövarna senare ämnar ”fixa” mat hos slaktaren och bagaren, så blir de påkomna och konstapel Bastian sätter dem i arresten. Där är det roligare än hemma tycker de, eftersom de får allt serverat. Men en brand i gamle väderbevakaren Tobias torn gör att även rövarna måste släppas ut för att hjälpa till. De räddar en papegoja och en hundvalp hos Tobias. Därmed blir de hjältar och integrerade i samhället. Kasper blir brandsoldat, Jesper blir cirkusdirektör och Jonatan blir bagarens lärling.