Oklart vad som händer med lunden nu

Den anrika dansbanan, tillika den stora mötesplatsen i byn, Kågerödslund, är nedbrunnen. Om intresseföreningen, som arranderar den av kommunen, fick bestämma, så skulle den byggas upp igen. Men än så länge kan kommunen inte lämna besked.

– Här var ingången till dagiset, säger Bruno Friberg från Kågerödslunds intresseförening.
Det luktar fortfarande bränt när Bruno Friberg visar upp de förkolnande resterna av dansbanan, tre dagar efter katastrofen. Det var vid 4-tiden på lördagsmorgonen den 17 mars som Räddningstjänsten fick larmet att den gamla dansbanan stod i brand.
– Det gick jättefort. Sedan låg det bara och rök och det smällde till till höger och vänster, säger Bruno Friberg.
Det är många som har hört av sig och vill hjälpa till, berättar han.
– Bara på lördagen fick vi in 5000 kronor.

Utbrunna stolar som för tankarna till skelett.

Vad föreningen skulle vilja, råder det inget tvivel om.
– Vi vill att det ska återföras, precis som det var såg ut tidigare, sa Dan Nilsson, ordförande för Kågerödslunds intresseförening, när Papperstidningen träffade honom i samband med ett extrainsatt styrelsemöte dagen före.
Han betonade dock att bollen ligger hos Svalövs kommun eftersom intresseföreningen arrenderar Kågerödslund av kommunen. Än så länge är det dock inte någon som vet vad som ska hända. Samhällsbyggnadschef Mats Dahlberg var själv och tittade på förödelsen på lördagen. Det är för tidigt att säga något om det kommer att bli återuppbyggt eller inte, menar han. Ytterst är det en politisk fråga.
– Det måste krävas en politisk inriktning. Det är ändå en fastighet vi äger. Ett sådant här hus, med det historiska arvet som har gått förlorat, så är det klart att det blir en intern politisk och tjänstemännadiskussion kring detta, absolut. Det är stora pengar som har gått förlorade, även om det finns försäkringar och sånt, säger Mats Dahlberg.
En som själv dansat på Kågerödslund när det begav sig, är samhällsbyggnadsnämndens ordförande Lennart Pettersson (C) .
– Jag blev helt kall när jag läste på sociala medier att det hade brunnit ner, säger Lennart Pettersson.
– Det är en del av Kågeröds själ. Hela Kågerödslund som område, både ute- och innedansbanan, är oerhört unikt.
Nu väntar möten med Kågerödslunds intresseförening.
– Vi kommer att ta det snabbt med föreningen så att vi vet var vi har varandra, så får vi se vilka steg vi ska gå vidare med, för att komma fram till ett beslut om hur vi ska hantera det. Min förhoppning är den att där ska kunna komma upp en ny byggnad, säger han.

Bruno Friberg visar upp ett fruktfat.

Bruno Friberg går försiktigt upp på det som är kvar av byggnaden som skulle ha fyllt 90 år nästa år. Det knastrar under fötterna. Svarta stolskelett, glasskärvor, en skorsten som ligger ner, element, bjälkar, tegel och förvridna metallföremål ligger huller om buller. Här och var sticker spikar upp.
– Vad är det där för något, säger Bruno Friberg och går fram och plockar i ett plåtföremål. Han tar upp ett annat:
– Ett fruktfat.
Förskoleavdelningen Vita Ute, som hade sin hemvist på Kågerödslund får resten av terminen utgå från Lunnaskolan.
Bruno Friberg går och öppnar dörren till rotundan, eller utedansbanan, som den också kallas. Den klarade sig. Där inne ligger barnens kläder som de räddade från Kågerödslunds källare den ödesdigra lördagsmorgonen. Branden hindrar inte intresseföreningen att ändå se framåt.
– Den 6 maj har vi Tibbe (teaterföreningen, red. anm.) här, om de vill vara på utedansbanan. Sedan har vi Svenska flaggans dag den 6 juni, säger Bruno Friberg.

Entrén, där branden började, berättar Bruno Friberg.