Pelletsfabriken reser sig ur askan

I början av januari brann pelletsfabriken ner till grunden. Nu i veckan startar produktionen på Loarps gård utanför Tågarp igen, bara två och en halv månad efter katastrofen.

Allt som är kvar av den gamla anläggningen är ruiner. Bara husets stenstomme står kvar. Ett resultat av ett förmodat överslag i en frekvenskonverterare tidig morgon den 3 januari.
– Jag vaknade klockan kvart över sex på morgonen av att det tutade och lät. Då tittade jag ut och såg att det stod en timmerbil och tutade och blinkade. Då tittade Petter ut och sa: ”Det är en låga på kortsidan”. Då kastade jag mig på telefonen till 112 och Petter kastade sig ut, säger Wiveka Krantz, delägare som sköter marknadsföring och försäljning hos Loarp Energi AB.
Vd Petter Krantz sprang ut och låste upp så att brandkåren lättare skulle kunna ta sig in.
– Från det att jag kommer ut tills takstolarna rasade ned, så tog det kanske 30 minuter, men innan det var helt övertänt så tog det kanske 20 minuter, säger han.
Inom en kvart var brandkåren på plats.
– Efter att den första chocken lagt sig, var nästa rädsla att hela gården kommer att brinna ner. Brandkåren riktade in sig på de andra byggnaderna, säger Wiveka Krantz.

Den 3 januari 2018 lär dock vara en dag som Loarps Energi AB sent kommer att glömma. Foto: Wiveka Krantz

Personal från sju olika brandkårer, bland annat de frivilliga brandkårerna i Tågarp och Teckomatorp, och cirka 25 brandfordon lyckades rädda resten av gården. Branden skedde precis under högsäsong, då de i normalfallet säljer stora volymer träpellets.
– Det är ont om pellets. Det råder just nu brist på pellets. Mitt i det så står vi med en nerbrunnen fabrik. Och det är en kall vinter, säger delägare Carolina Mannheimer.
Men nu är en ny produktionsanläggning från Tyskland, totalt 24 ton tung, på plats. Den är mer komprimerad än den tidigare anläggningen. Produktionen på 20 000 ton pellets per år lär bli densamma, men företaget har fått ge avkall på packningslinjen, vilket innebär att det inte blir packning i småsäckar, utan enbart på storsäck och på bulk.

Nu är en ny produktionsanläggning från Tyskland, totalt 24 ton tung, på plats. Den är mer komprimerad än den tidigare anläggningen.

Den 15 mars hoppas de kunna börja sälja pellets igen.
– När man ringer kunder säger de: ”Va, ska ni redan sätta igång. Åh, vad roligt.” Alla är så otroligt positiva, säger Carolina Mannheimer.
Många av de tidigare kunderna finns kvar.
– Jag gissar att vi kan täcka upp med gamla befintliga kunder till 30-40 procent av försäljningsvolymen och det är väldigt bra, säger Petter Krantz.
De har känt stort stöd från folk och företagare runtomkring som hört av sig och velat hjälpa till. Den 3 januari 2018 lär dock vara en dag som de sent kommer att glömma.
– Vi var chockade de första dygnen. Hur man än vrider och vänder på det så är det en otroligt omtumlande upplevelse, säger Wiveka Krantz.

Wiveka och Petter Krantz.