Pizzajätten Dominos kan komma till Landskrona

Nyligen öppnade hamburgerkedjan Max ny restaurang på företagsområdet Kronan. Vid Österleden ligger både Burger King och norska hämtpizzakedjan Pizzabakeren i startgroparna för nya restauranger. Nu ser det ut som ytterligare en pizzakedja kommer till Landskrona.

Det gäller världens största pizzakedja, Dominos, som planerar för en storskalig expansion, där Landskrona bland andra orter ingår i planerna. Hittills har jättekedjan Dominos bara haft ett fåtal butiker i Sverige, fem i Malmö och en sjätte i Lund som öppnade nyligen. Förutom en butik i Landskrona ingår ytterligare en i Malmö, en eller två i Halmstad, två i Helsingborg och en i norra Lund i planerna. Dessutom tittar kedjan på etablering i Göteborg och Stockholm. Totalt vill Dominos öppna ett hundratal nya pizzabutiker i Sverige inom de närmaste åren.
– Landskrona är en tätbefolkad stad som ligger bra till geografiskt. Det gör att den passar bra för vårt koncept där alla pizzor ska levereras på mindre än en halvtimme från beställning, säger Dominos svenska vd Mats Åstrand om varför Landskrona är intressant för kedjan.
Han hoppas att en butik kan öppna i Landskrona under året.
– Det beror på om vi lyckas hitta en bra lokal i rätt läge, säger Mats Åstrand, som uppskattar att det kan bli ett 20-tal nya arbetstillfällen om Dominos startar i Landskrona.
De flesta av Dominos runt 14400 pizzabutiker runt om i välden drivs som franchise, alltså av enskilda företagare som betalar en avgift för att använda varumärke och koncept. Men så är det inte i Sverige.
– Vi driver butikerna själva. Men inom två år vill vi börja expandera med hjälp av franchisetagare, säger Mats Åstrand.
Han räds inte en växande snabbmatskonkurrens i Landskrona, till exempel från norska Pizzabakeren.
– Trenden är att svenskarna äter allt mer färdiglagad mat, det finns plats för alla. Att Pizzabakeren kommer till Landskrona är bra, det betyder att vi måste arbeta hårdare för att konkurrera med en bra produkt.

Bilden ovan: Dominos pizza är världens största pizzakedja, tätt följd av likaledes amerikanska Pizza hut. I år kan kedjan starta en pizzabutik i Landskrona. Foto: Mostphotos