”Rullar det sportsliga på, så följer mycket av det andra med”

Sportjournalisten Olof Lundh är känd som en tuff granskare av spelet utanför fotbollsplanen. Nu är han aktuell med en ny bok, där han synar Allsvenskan närmare. Snart kommer han till Landskrona museum för att snacka BoIS, klubben i hans hjärta.

Det är inte för inte som Olof Lundh har kallats för ”Boismannen” i Mats Olssons Expressen-krönikor. Han har hållit på de svartvita sedan barnsben.
Hur kommer det sig?
– Min pappa kommer från Landskrona, där han är han är född och uppvuxen. Han var vän med Claes Munck af Rosenschöld som var ordförande då på 70-talet när jag växte upp. Landskrona var allsvenskt och de vann cupen. Då fick jag en BoIS-dräkt, jag tror det var av hans fru Dagmar. Sedan fastnade det helt enkelt.
Du och Fotbollskanalen var först med nyheten om att tidigare storsponsorn och styrelseledamoten Peter Condrups köp av 250 medlemskap (som senare drogs tillbaka). Inför årsmötet stod först två ordförandeförslag mot varandra: supporterförslaget Urban Jansson mot valberedningens Robert Carlén. Om man hårddrar det lite skulle man kunna säga att det var supportrar mot storsponsor?
– Så kan man se det. Det är en hyffsat vanlig konflikt. Den blossar inte alltid upp. Man kan egentligen säga att det var lite samma sak som skedde i AIK, där det var ett medlemsinitiativ som ledde till att man faktiskt bytte ut nästan hela den sittande styrelsen, som det ju också blev i Landskrona.
Den typen av konflikter är inte helt ovanlig bland elitfotbollen, alltså?
– Nej, men det är sällan som det kommer upp till ytan på det sättet. Du behöver inte gå längre än ett par mil norrut, till Helsingborg. Det är ju bara några år sedan som Resurs Banks vd, som då är huvudsponsor till HIF, ville att Henke Larsson skulle sparkas, klev in på ett styrelsemöte och signalerade till valberedningen vad han tyckte om styrelsen, som inte hade agerat enligt hans önskemål. Sedan bytte man ut ordföranden. Vad som är vad där kan man ju alltid diskutera.
– Det är klart att sponsorer som sätter in mycket pengar alltid kommer att vilja ha åsikter. Ofta är det så.
Det är tufft i grunden att driva en elitklubb i Sverige, oavsett om det är i Superettan eller i Allsvenskan. Dessutom står BoIS nu inför utmaningen att få en budget i balans på två år och klara elitlicensen. Svårt, men inte omöjligt, menar Olof Lundh.
– Förhoppningsvis kan man få in mer intäkter i Superettan. Det kommer lite pengar centralt som det inte gör i division ett. Dessutom har man ju ett derby mot HIF i maj, där man borde kunna sälja ut och ta in några miljoner, säger Olof Lundh och fortsätter:
– Det ska gå hyffsat sportsligt, så man får lite publikdrag och får lite sponsorer med sig. Får man publikdrag så blir man intressant för sponsorer.
Kanske har det publikdraget redan börjat visa sig. Förra tisdagen skrev Landskrona BoIS på sin Facebooksida om en rekordtillströmning av medlemmar och att klubben redan nu slagit siffran för hela 2017. Då hade sammanlagt 614 personer blivit medlemmar, att jämföra med 608 stycken år 2017.
I mars kommer Olof Lundhs nya bok ”Allsvenskan enligt Lundh – Makten, pengarna och tystnaden i svensk klubbfotboll”, där han granskar maktspelet i Allsvenskan.
– Många sportjournalister stannar innanför planen. Jag kan förstå det på ett sätt, för det är ju bekvämt. Men fotboll är ju tyvärr mycket mer än bara spelet på plan.
– Att en sponsor köper 250 medlemskap till sina anställda, det speglar ju också fotbollen på ett sätt, dess dragningskraft och att man vill vara med och styra och ställa. Det var jag som avslöjade bråket kring riskkapitalbolaget i Landskrona BoIS för några år sedan. Det är situationer som väldigt många klubbar har haft. Det är inte unikt för Landskrona. Jag vill blottlägga den typen av grejer. Vi är så stolta över 51-procentsregeln, men den funkar inte om det inte är engagemang som det nu har blivit i Landskrona och AIK.

Bildtext:
”Rullar det sportsliga på så kommer mycket av det andra följa med, med publik och sponsorer. Men jag inser att Landskrona BoIS har väldigt väldigt svårt”, säger sportjournalisten Olof Lundh som snart kommer till museet för att prata BoIS.
Foto: David Einar/TV4

Olof Lundhs nya bok som utkommer nu i mars.

Olof Lundh
Journalist på TV4, C More och på fotbollssajten Fotbollskanalen, där han även bloggar och har en podcast. Han utsågs till årets sportjournalist 2015 och tilldelades Per Wendel-priset som årets nyhetsjournalist 2016. Har bland annat skrivit boken ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll”. Utkommer nu i mars med boken ”Allsvenskan enligt Lundh – Makten, pengarna och tystnaden i svensk klubbfotboll”.

Äntligen tillbaka!

Föredrag och samtal på Landskrona museum torsdagen den 5 april klockan 18-20.
Deltar gör bland annat sportjournalisten och författaren Olof Lundh.
Moderator är Kary Persson på Landskrona Direkt.
Fri entré.