Samarbete ska utveckla Ring Knutstorp

En företagspark och fler utbildningar på både gymnasie-och högskolenivå på Ring Knutstorp i framtiden. Det drömmer representanter för både kommunen och motorbanan om. I onsdags skrev de på en avsiktsförklaring om hur de tillsammans ska jobba för att utveckla ”ett av de största besöksmålen i Svalövs kommun”. Men än finns inga konkreta planer.

– Om det slår väl ut, skulle det kunna innebära utökade samarbeten inom utbildningsverksamheten, men också möjligheter till fler anställningstillfällen, säger Jan Zielinski (S), kommunstyrelsens ordförande, i samband med en kombinerad pressträff och lunch på Lucy´s Diner på Ring Knutstorp.
I dag driver Ring Knutstorp en utbildning för tävlingstekniker tillsammans med Svalöfs gymnasium.
– Vi ser flera nya utbildningar som kan startas, om vi bara hittar rätt format, säger Magnus Öhrström, vd på motorbanan Ring Knutstorp.
Han är glad för samarbetet.
– Stöd från en kommun, det tjänar man inte pengar på, men man tjänar en väldig massa trovärdighet när man är ute hos företag och snackar med dem, att vi har kommunen bakom. Det är många projekt som har fallit på att man inte har haft alla med sig, när man skulle göra större investeringar i en kommun. Det är en jättestyrka, säger Magnus Öhrström.
Om du får drömma, hur ser det ut här om tio år?
– Då har vi tio-femton företag på plats, vi har utbyggd bana. Vi har fler utbildningar. Det hade varit jätteroligt. Om tio år går jag i pension, det hade varit väldigt trevligt att lämna det efter sig.
Vad är det för utbildningar som hade kunnat bli aktuella?
– Inom motor finns det ju rätt många olika grejer, speciellt om vi går in i en ny generation av bilar. Det finns inget stopp. Batteri, el, annan framdrift… det finns så mycket som behöver göras. Ni vet vad som händer i Lund, där etableras det en jätteanläggning. Alla företag kan inte ligga i Lund. De måste ligga någon annanstans också. Vi vill vara en av de spelarna som lockar företag som vill finnas i närheten av Lund och högskolan och kunna ha testverksamhet här hos oss, säger Magnus Öhrström.
Testverksamhet är något som också kommunchef Stefan Larsson lyfter fram.
– Det är en verksamhet som vi bedömer att det finns potential att utveckla, kanske jobba ännu närmare materielutveckling, provning, kan vi koppla ihop oss med en akademi?, säger Stefan Larsson och fortsätter:
– Har man en utbildning som bas så finns det lokaler som gör att det blir lättare att testa. Vi hoppas att många bäckar små ska leda till en gynnsam utveckling.
Fredrik Jönsson (C) , bildningsnämndens ordförande, tycker att ambitionerna går hand i hand med Svalöfs gymnasiums motto, ”Lärande på riktigt”.
– Vårt mål är att få våra ungdomar att bli anställningsbara efter sin utbildning. Här öppnar det upp sig ytterligare möjligeter att kunna erbjuda eleverna både en högkvalitativ utbildning men också att det leder till arbete. Att då få vara en del av en sådan här utbildning på en sådan här plats, med den typen av teknikutveckling, ja det är oerhört positivt för båda parter. Det stärker skolans profil, samtidigt som det blir ett bra samarbete med Ring Knutstorp och de verksamheter som vi hoppas ska komma hit.
Olof Röstin (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen och tidigare ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, har varit med i arbetet som senare ledde fram till en avsiktsförklaring.
– Jag tycker att det är mycket positivt att vi nått så här långt för att Ring Knutstorp ska kunna utvecklas till ett av Skandinaviens viktigare centrum för teknik- och fordonsutveckling. Jag är stolt och glad över det engagemang som både kommunens medarbetare och ledningen för motorbanan haft i arbetet med detaljplan och utvecklingsfrågorna.

Bildtext:
Ring Knutstorp och Svalövs kommun tecknar en gemensam avsiktsförklaring när det gäller framtida utveckling av motorbanans verksamheter. Här Ring Knutstorps vd, Magnus Öhrström, i samband med pressträffen med Jan Zielinski (S), kommunstyrelsens ordförande och kommunchef Stefan Larsson.