Saxtorpsklubb på banan med både tävlingar och naturvård

Senast var det 2014. I april står åter Landskrona motorklubb som värd för en SM-tävling i motocross. Men det är inte bara tävlingsmässigt som klubben ligger bra på banan, den har också fått en oväntad roll som naturvårdare.

I april förra året blev det klart att länsstyrelsen skjuter till 65 000 kronor inom den Lokala naturvårdssatsningen för att göra en grundlig inventering av växter och insekter som finns kring motorbanan i Saxtorp. Det har Papperstidningen tidigare skrivit om. Lika mycket pengar har specialidrottsförbundet SVEMO (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet) skjutit till. Under våren och hösten förra året gjordes inventeringen och nu finns det en färdig rapport. Den bekräftar det man tidigare trott: att motocrosscyklarna dammar, stänker grus och river upp växtlighet på sina ställe är bra för den biologiska mångfalden. Här trivs flera ovanliga arter, både växter och insekter, som är beroende att ny mark blottas och att det faller ned näring i form av damm från motorbanan.

Det är när motocrosscyklarna river upp ny jord och det dammar och stänker som vissa växtarter trivs. De har svårt att hävda sig på andra ställen där marken är ostörd eftersom mer snabbväxande arter konkurrerar ut dem.

– Jag skulle säga att banan i Saxtorp ligger i tio-i-topp när det gäller områden med flest arter i kommunen, säger kommunekologen Olle Nordell, som under många år har haft ett öga på djur- och växtlivet på området, inte minst på den ovanliga lökgrodan som åtminstone tidigare funnits i en damm där.
Och visst är det motorklubbens träningar två gånger i veckan som skapar mångfalden bekräftar Olle Nordell.
– Man skulle kunna tänka sig att göra ett kommunalt naturreservat av banområdet. I så fall skulle skötselinstruktionen bli att köra på banan.
Det är något som klubbordföranden Ingmar Månsson mer än gärna lovar att göra. Dessutom har klubben fått instruktioner om ytterligare åtgärder som de redan idag gör.
– Vi ska hålla skogen fri från sly och ta bort klippet. Och så ska vi klippa gräset och rensa dammen, säger Ingemar Månsson.
Han berättar att klubben också skapat så kallade ”faunadepåer” genom att lägga ut högar med ris, björkved och trästockar i skogen.
– Död ved ger liv, säger Olle Nordell.

”Faunadepåer” med ris och stockar i skogen är några åtgärder som klubben har fått i uppdrag att skapa för att ytterligare bidra till att ovanliga insekter trivs. En annan är att sätta upp insektshotell av den typen som kommunekologen Olle Nordell visar upp.

Även om motocrosskörningen är bra för mångfalden kommer man inte från att den inte är miljövänlig på andra sätt: det bullras och släpps ut avgaser. Men inom en inte allt för avlägsen framtid kan det bli ändring på den saken. Det tror i varje fall Jonas Engdahl som har ett förflutet som elitförare inom motocross och som landslagscoach. Idag är han återförsäljare av elmotorcyklar, bland annat för motocross.
– Ännu är det inte riktigt samma kapacitet som en bensindriven crosscykel. Men det är bättre acceleration så de passar bra för kortare, tekniska banor och grenar som freeride, säger Jonas Engdahl.
Ingemar Månsson hoppas att eldrift kan göra motocrossporten mer publikvänlig.
– När det inte låter och blir avgaser så kan man tävla inne i stan där folk finns, säger han.
En försmak blir det redan i sommar under SM-veckan den 2-8 juli då det byggs upp en prova-på-bana vid Citadellet, där allmänheten själv kan prova att köra.

LÄS OCKSÅ: ”Naturvård på alla cylindrar”

OCH

LÄS OCKSÅ: ””Det bökas för lite i jorden”