Smart sätt att lära sig (o)smart telefon

Unga förebrås ibland för att bara bry sig om sina telefoner. Äldre för att de inte behärskar ny teknik. I Cityidrotts smarta ”smartphoneskola” har kunskaper gått från den yngre generationen till den äldre.

– Säg en artist! säger Cityidrotts ledare Daniel Glantz-Persson.
– Bruce Springsteen! föreslår kursdeltagaren Marie Nilsson.
Genast skriver Daniel Glantz-Persson in namnet i Youtubes sökfält som visas på en duk med hjälp av konferensrummets projektor. Listan med videosnuttar som Youtube föreslår blir lång – lite för lång. Dags för nästa lärdom: att specificera sina sökningar.

Det är tisdagskväll på Puls Arena och det fjärde och sista kurstillfället i Cityidrotts ”smartphoneskola”. Smartphoneskolan är ett samarbete mellan barn- och ungdomsverksamheten Cityidrott och kommunens anhörigcentrum. Och det riktigt smarta med smartphoneskolan är inte mobiltelefonerna av varierande modell som deltagarna har med sig och försöker behärska. Det är att ungas kunskaper tas till vara.
Edona Peci och Ahwan Khodida är ungdomsledare inom Cityidrott. De har fått hjälpa till att guida kursdeltagarna genom något som är ständigt närvarande i vardagen för dem, mobiltelefonen. Eller surfplattan för den delen.
– Jag brukar hjälpa barnen på Cityidrott mycket med deras mobiler, så jag blev tillfrågad om jag ville vara med här, berättar Edona Peci.
Några kunskaper har varit särskilt efterfrågade av deltagarna.
– Att lägga till kontakter och bilder till kontakterna. Och att skicka bilder med MMS, säger hon.
Egentligen har det inte varit några svårigheter alls att lära ut tycker Ahwan Khodida.
– Fast det är en som har en ny Nokia-telefon*, den är lite svår att förstå. (*nygamla modellen Nokia 3310 Retro DS, red. anm.)

Rolf Svensson (till vänster) berättar att han redan kunde en del om sin smartphone men att kursen gjort honom säkrare. Här med Daniel Glantz-Persson.

Rolf Svensson och Anki Florin är två av kursdeltagarna.
– Jag kunde lite innan, säger Rolf Svensson, men nu känner jag mig säkrare.
Anki Florin berättar att hon inte har någon smartphone. Under kursen har de båda använt Rolfs.
– Men nu kanske jag köper en, säger hon.
En färdighet har varit särskilt intressant att lära, berättar Rolf Svensson.
– Att skicka bilder med telefonen, till barnbarn och bekanta.

En av uppgifterna för kvällen är att lära sig hur man lägger in en påminnelse i telefonens kalender. Eller, som här, i en surfplatta.

Dagens kurstillfälle, som mest handlat om vad man kan göra med videotjänsten Youtube, lider mot sitt slut. Men innan dess blir det frågesport med hjälp av webbaserade Kahoot, där man göra sina egna frågesporter och de tävlande använder sin telefon för att svara. Tio frågor blir det, om saker som tagits upp under kursen. Vinnare blir Ibrahim Gumussoy. Han har dock ett visst försprång får man säga, för han jobbar hos internetleverantören SST Net och är där för att svara på frågor om abonnemang bland annat.

En uppskattad kurs av deltagarna verkar det som. Om det blir någon mer kurs är dock inte klart.
– Vet ej, säger Daniel Glantz Persson.
– Men det har efterfrågats, både fler kurser och en fördjupningskurs. Det vore så klart kul om vi kunde ordna fler kurser, men först ska vi ta och utvärdera denna.