Snipp och Snopp väcker stora frågor hos de små

Figurerna Snipp och Snopp är två roliga barnboksfigurer. Men de är också två mycket stiliserade könsorgan. Nu har tecknaren Tony Cronstams uppmärksammade barnböcker blivit en utställning för unga på museet.

Före 2015, när barnboken ”Snipp och Snopp: lika och olika?” kom ut, var tecknaren Tony Cronstam mest känd för sin seriefigur ”Elvis” som gick som daglig seriestripp i Metro under många år. Men efter ”Snipp och Snopp: lika och olika?” har ytterligare tre böcker med kvinnliga figuren Snipp och manliga figuren Snopp kommit ut, och de har rönt stor uppmärksamhet för att på ett lekfullt sätt ta upp frågor om könsroller, könsidentitet, familjekonstellationer med mera. Nu har de böckerna blivit en barnutställning på Landskrona museum.
– Det handlar ju om saker som vi vuxna redan vet, som att det är vem du är på insidan som räknas, inte hur du ser ut på utsidan. Det blir en påminnelse, så på sätt och vis blir det en utställning för vuxna också, säger Tony Cronstam.
Utställningens olika rum bygger på de fyra böckerna. I största rummet är det dukat till kalas, med ballonger och tårta (i trä). Det är gjort utifrån boken ”Snipp och Snopp och kalaset som växte”. Bilder på väggen visar handlingen i boken.
– Snipp och Snopp ska bjuda på kalas. Men de vill göra inbjudningarna personligen, så de går runt till kompisarnas olika familjer, berättar Tony Cronstam.
Det är familjer som ser olika ut, mamma och pappa, pappa och pappa, bara mamma eller bara pappa eller en polyfamilj med flera vuxna.

Det är flera göra-själv-inslag i utställningen. Bland annat kan besökare själva färglägga Tony Cronstams olika teckningar av Snipp och Snopp.

I andra rum kan unga besökare använda sin egen kreativitet. Till exempel genom att färglägga Snipp och Snopp-bilder som sitter på väggarna. Där sitter också blanka papper för den som vill rita helt själv.
– Vem vet, kanske det dyker upp någon ny figur härifrån i nästa bok, säger Tony Cronstam och skrattar.
I ett annat rum kan besökaren se en alldeles nyinspelad musikvideo med låten ”En snippa eller snopp”. Det är Tony Cronstams dotter Ofelia som sjunger, kompad av legendariske basisten och gitarristen Georg ”Jojje” Wadenius.
– Det är lite av en dröm, att få jobba med mina två största hjältar, Jojje Wadenius och min dotter Ofelia, säger Tony Cronstam.

Det är just dottern Ofelia, nu 10 år, som gjort att figurerna Snipp och Snopp såg dagens ljus 2015.
– Ofelia kom hem från förskolan och frågade mig ”Pappa, vad är tjejbaciller?”. En annan gång frågade hon varför det aldrig finns några coola karaktärer i böcker och spel och filmer som är tjejer. Jag blev skitsur på att det ska vara så. Att det är en massa könsstereotyper som förstärks och dessutom på ett skämtsamt sätt. Så vi gick till stadsbiblioteket och jag bad en bibliotekarie ta fram böcker med en stark tjej i huvudrollen. Hon kom tillbaka med en trave böcker, en halvmeter kanske. Först tänkte jag ”wow, vad bra ändå”, men sedan insåg jag att alla andra böcker på hyllorna var med killar i huvudrollen. Det var då jag tänkta att ok, då får vi väl göra våra egna historier då.

I ett rum är det dukat till kalas, med ballonger, tårta och partyhattar. Inspirationen kommer från boken ”Snipp och Snopp och kalaset som växte”.

Utställningen ”Snipp och Snopp: lika och olika?” visas mellan den 4 mars och 15 april. Nu på söndag, den 4 mars, är det vernissage för utställningen mellan klockan 14 och 17. Tony Cronstam medverkar och kommer live-teckna på beställning från publiken. Mellan klockan 13 och 16 går det också att göra lerfigurer inspirerade av Snipp och Snopp i skaparverkstaden Ateljé Nell. Den 15 mars är det kulturtorsdag och då återkommer Tony Cronstam som tillsammans med socionomen Johanna Ivarsson håller i ett program som bland annat handlar om förväntningar på barn utifrån deras kön.

Bilden ovan: ”Snipp och Snopp. En annorlunda saga” är den senaste av Tony Cronstams Snipp och Snopp-böcker. I den tröttnar Snipp och Snopp på att alla sagor är likadana med en prins som hjälte, och de bestämmer sig för att skriva en egen. Ett rum på utställningen är skapat utifrån den boken, bland annat har Tony Cronstam specialtecknat en bild ur boken som täcker hela kortväggen.

Det är Tony Cronstam som tecknat Snipp och Snopp – men det är dottern Ofelia som gjort texten böckernas framsida. Foto: Press