Helsingborgs Symfoniorkester kommer till Svalöv

Förra året spelade Helsingborgs Symfoniorkester i bland annat Landskrona, på sin van Beethoven-turné. Den 31 maj gör de ett stopp i Heleneborgshallen i Svalöv.

Tanken är att beta av alla kommunerna i Familjen Helsingborg, berättar Erik Bergquist, producent i Helsingborgs Symfoniorkester, det vill säga kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga.
– Vår ingång är att vi ska komma till de kommuner där vi aldrig varit förut eller där det kanske var 20, 30 eller 40 år sedan som kommunen hade ett besök av orkestern. Vi har haft en omfattande turnéverksamhet i regionen tidigare också. I det här fallet hade vi tur att få komma till Svalöv, där vi inte varit och spelat, mig veterligen, säger Erik Bergquist.
Vad är det ni ska spela?
– Vi spelar vår standardrepertoar, den västerländska klassiska symfoniska musiken. I år blir det Mozart, det blir Tjajkovskij, det blir faktiskt ett stycke av Astor Piazzolla också. Det är vår vanliga repertoar, som är tillgänglig och lättlyssnad för publiken och som presenterar oss på ett bra sätt. Även en ovan lyssnare ska få en positiv ingång till vad symfonisk orkestermusik kan vara.
Ni ska spela i Heleneborgshallen, en idrottshall som dock är ganska ny. Finns det något att tänka på vad gäller akustik?
– I de här sammanhangen är det prioriterat att komma ut och spela för vår publik och visa upp oss för människor utanför vårt hus. Då är kanske inte akustiken alltid det som får stå i främsta rummet som prioritering. Det är många andra frågor också. Det krävs en del av lokalerna. Man måste komma till med vår utrustning. Det krävs en viss storlek för att musikerna ska kunna få plats. I det här fallet är det mellan 40 och 50 musiker som åker ut. Det måste även finnas utrymmen för att kunna packa upp instrumenten i anslutning till själva lokalen. Akustiken i det här fallet, den är som den är och det förhåller vi oss till. Det är en stor rymd i lokalen, så jag tror att det är en bra akustik där.
Konserten med Helsingborgs Symfoniorkester är gratis och börjar klockan 19. Den som vill försäkra sig om plats, kommer att kunna hämta ut biljett på Svalövs bibliotek.

Bildtext: Den 31 maj ska Helsingborgs Symfoniorkester spela i Heleneborgshallen. Foto: Press