Svalövsbarn fick göra cirkus på riktigt

I måndags var Cirkus Olympia på plats med sina tält på fältet mellan väg 106 (Luggudevägen) och Linåkerskolan i Svalöv. Två timmar före kvällens föreställning kom sju barn för att lära sig olika cirkuskonster och sedan visa upp vad de lärt inför publik.

Mitt på den runda cirkusmanegen sitter sju barn och lyssnar nyfiket på David Hammarberg, luftakrobat och gymnast på Cirkus Olympia
– Jag ska hänga i den trapetsen sedan, säger David Hammarberg och pekar upp i taket.
– Vad läskigt, säger Johanna Wijk från Svalöv.
Hon är ett av sju barn som har kommit hit för att gå på cirkusworkshop. Det barnen tränar ska de sedan få visa upp inför publik på kvällens föreställning.
– Kasta från den ena till den andra handen, så att det går som ett kryss, säger David Hammarberg och visar hur man jonglerar två bollar och kanske gör det hela lite svårare med att också klappa sig på huvudet eller magen.

Erik Jonsson tyckte att det var roligt att hänga i det röda tygstycket.

Andra saker som barnen får prova på är att jonglera med ringar och käglor, ställa sig i pyramid och hänga i det röda tygstycket som hänger från taket.
– Det här med workshop för barn har blivit en populär grej. Det är många som vill prova på att jonglera, göra pyramider och akrobatik. Vi kan inte ha det varje dag, men ibland har vi det, i vissa speciella städer. Ibland vill föreningar komma och så får de göra ett nummer med mig och visa upp det i showen.
Hur pass vanligt är sådana här workshop för barn på cirkusar?
– Vi är de enda som gör det. Jag vet ju vissa cirkusskolor, jag kommer själv från cirkusskola i Gävle, Furuviks barn- och ungdomscirkus. Där fick man prova på att gå på lina, stå på händer, jonglera eller cykla enhjuling. Alla barn kunde hitta någonting som de kunde specialisera sig på och känna att de utvecklades i, säger David Hammarberg och fortsätter:
– Det är inte alla cirkusar som har svensktalande artister som har tid att lyssna på barnen och vara pedagogiska. Vi åker varje dag till ett nytt ställe. Det är också därför som vi inte hinner ha det på varje plats. Till exempel i Växjö nu till helgen (läs förra helgen, red. anm.) har jag över 40 anmälda.

”Själva uppträdandet är också för mig det roligaste. Man kan slita, packa upp och packa ner och köra. Men så fort man får stå på scen inför publik, det är då det är som roligast”, säger David Hammarberg, luftakrobat på Cirkus Olympia. Här visar han hur man jonglerar med käglor.

En krydda i workshopen är att barnen får visa upp sina färdigheter i den riktiga showen på kvällen.
– Det brukar vara jättekul. Det brukar vara jättebra stöd från släkt och familj som kommer och kollar. De blir liksom en extra hejarklack, säger David Hammarberg.
Medan David Hammarberg visar hur man hänger i det röda tygstycket, för ett barn åt gången, så passar de andra barnen på att jonglera. Erik Jonsson, 11 år, jonglerar med några ringar.
– Tyget var roligast. Det är kul att klättra, säger han.
Efter ett tag säger David Hammarberg:
– Nu har ni provat lite av allt. Nu tänkte jag att vi ska sätta ihop något. Vad tyckte ni var roligast?
– Tyget, ropar flera av barnen.
Sagt och gjort. I samband med föreställningen på kvällen gör barnen sedan två pyramider, klättrar i tyget och avslutar med en pyramid.

Bildtext, stora bilden ovan: Aidan Reidy jonglerar med ringar. 

Vilhelm Jonsson, Erik Jonsson och Oscar Reidy försöker formera en pyramid.