Omröstning: Landskronas vackraste hus

Kryssa i rutan för att rösta

1. Landskrona slott

Var? Citadellområdet
Vad? Självklart ligger Landskronas eget 1500-talsslott Landskronaborna nära hjärtat. Slottet, och framför allt parken och koloniområdet runtomkring, har varit en grön lunga för Landskronabor i många generationer. En vilsam plats – men är själva slottet vackert nog för att bli Landskronas vackraste? Det finns både mer utsmyckade och mer välbevarade slott från samma tid, på andra ställen i landet. Du avgör.

2. Teatern

Var? Järnvägsgatan/Östergatan
Vad? Den blev dubbelt så dyr som beräknat, men 1901 kunde ändå Landskronaborna inviga sin egen teater som de själva lagt ihop till. Den blev en del av svensk teaterhistoria genom Skånska teatern, och även om där idag inte finns någon banbrytande ensemble så är det fortfarande Landskronabornas egen scen. Ligger vackert i parken, men är själva byggnaden vacker nog för att bli kallad Landskronas vackraste? Du avgör.

3. Gamla elverket

Var? Industrigatan/Gasverksgatan
Vad? I omröstningen om fulaste hus fanns en industribyggnad med – så varför inte i omröstningen om vackraste hus? Före detta industribyggnad kanske ska sägas, för i Frans Ekelunds gamla elverk från 1908 står det inte längre några generatorer, det är kontor för Landskrona energi. Den borgliknande byggnaden vittnar om en tid med stolthet över stadens tekniska framsteg, som krävde en passande inramning. Men kan en gammal industribyggnad verkligen vara vackrast i Landskrona? Du avgör.

4. Konsthallen

Var? Konsthallsparken
Vad? Landskronas eget Louisiana i miniformat. Det skulle man kunna säga om Sten Samuelsons och Fritz Jaeneckes konsthall från 1963, då Landskrona firade 550-årsjubileeum. Tveklöst en bra utställningslokal med ljus från alla håll, inklusive ljusgården i mitten med sin japanska trädgård. Men håller 60-tals tolkningen av modernismen än idag? Du avgör.

5. Gamla kassan

Var? Hamngatan
Vad? Fortifikationshuset är det ”riktiga” namnet på en av Landskronas få byggnader som finns kvar från 1700-talet. Namnet kommer av att det var i fortifikationsförvaltningens ägo fram 1956. I dag ägs det privat, ägare är tv-bekante antikexperten Joakim Bengtsson som under många år ordnat julmarknad i huset. Förra årets julmarknad blev dock den sista enligt Joakim Bengtsson själv. Ett hus med aktningsvärd ålder, men är det även vackert nog för att vara Landskronas vackraste? Du avgör.

6. Tranchellska huset

Var? Hamngatan
Vad? Vägg i vägg med Gamla kassan och stadshuset ligger en annan byggnad som utstrålar makt: det Tranchellska huset. Men här är det inte endast politisk makt det är tal om, utan även finansiell. Det var intet för intet som Justus Tranchell och sonen Carl, som lät bygga huset 1894 som sin privatbostad, kallades för ”sockerkungarna i Landskrona”. Paradvåningen i huset är sällsynt välbevarad och ställer särskilda krav på dagens hyresgäster. Men exteriört – är huset en 123-årig pärla? Eller är det mest ett monument över en tid då direktörer hade förgyllda kranar och deras anställda utedass? Du avgör.

7. Weibullsholm

Var? Föreningsgatan
Vad? En gång ståtligt huvudkontor och plats för vetenskaplig precision i växtförädlingen. Visst, just nu ser det inte mycket ut för världen, när gammal fasadfärg tas ned inför ommålning. Men för första gången på länge ser det ut som om en av Landskronabornas favoritbyggnader går en ljusare framtid till mötes, med en engagerad ägare. Sannolikt återfås gamla dagars glans inom kort. Är den stark nog för att vara Landskronas vackraste? Du avgör.

8. Townhouse

Var? Gamla kyrkogatan
Vad? Detta hus var med även i omröstningen om Landskronas fulaste hus. Det minimalistiska huset från 2008 verkar vara något av en vattendelare smakmässigt. Klart är att det fått klart godkänt från arkitektbranschen, 2010 nominerades det till det prestigefyllda arkitekturpriset Kasper Sahlin-priset. Den sparsmakade vita kuben, med inspiration från Japans yteffektiva boende, visar hur det går att bo på höjden och utnyttja varje kvadratmeter. Är det till och med vackrast i Landskrona? Du avgör.

9. Tuppaskolan

Var? Järnvägsgatan
Vad? Stadsarkitekten Fredrik Sundbärg är ett av de där namnen som inte går att undvika när man pratar hus i Landskrona. Gamla elverket, gamla vattentornet, stadsbiblioteket (gamla brandstationen), Örenäs slott, alla bär hans signatur. Det sägs om honom att han gärna ville rita en stor kyrka i Landskrona, men att det inte blev tillfälle, och att den skaparlusten istället tog sig uttryck i den nya folkskola han ritade som ett blickfång längs Järnvägsgatan. Sant eller inte, taket försågs med dekorativ kyrktupp, och skolan blev i folkmun Tuppaskolan. 1987 hölls sista skollektionen här, nu förvandlad till bostadsrätter med loft. Ett ovanligt boende i en vacker byggnad. Vacker nog? Du avgör.

10. Handelsbankhuset

Var? Eriksgatan/Rådhustorget
Vad? I Landskrona finns en hel del pampiga 1800-talsbyggnader som påminner om goda tider för staden, med en välmående borgarklass. Respektabla borgare krävde naturligtvis respektabla banker för sina pengar, som i sin tur krävde ståndsmässiga lokaler. Handelsbankshuset, eller Rehnschöld 18 som fastigheten heter, är ett exempel på det. Nyrenässans som inte skäms för sig och som många uppskattar än idag. Tillräckligt mycket för att vara Landskronas vackraste? Du avgör.