BK Landora får 50000 för integrationsprojekt

160 000 kronor delades ut till projekt i Landskrona

Finfika i form av citronfromagetårta kan göra vem som helst glad. Lägg till symboliska jättecheckar och blomsterkvast så blir det idel leenden. I förra veckan delades Sparbanksstiftelsen Skåne ut årets stipendier till sju projekt i Landskrona inom både sport, kultur och näringsliv.

Någon som hade anledning att dra lite extra på smilbanden var Jan Stenblom från BK Landora, kubben får nämligen största utdelningen, 50 000 kronor, av stiftelsens Landskronapengar. Deras integrationsprojekt ”En levande klubbstuga”, har att göra med rivningen av den gamla ”Röda paviljongen” på IP. Ett nytt omklädningshus har byggts där Landora tidigare hade klubbstuga, och klubben har i sin tur fått sin klubbstuga flyttad med utlovad tillbyggnad av kommunen. Nygammal lokal öppnar upp för nya aktiviteter under kvällar och helger, utöver ren fotbollsträning.

– Runt 70 procent av våra unga har invandrarbakgrund, så det är på många sätt ett integrationsarbete, säger Jan Stenblom.

Pengarna går till utrustning i klubbstugan, gruppaktiviteter och ersättning till ledare.

Även Cabaret Mix, showensemblen med funktionshindrade medlemmar, får i år ett substantiellt stöd, 33 000 kronor. Pengarna gör det möjligt att sätta upp en ny show på teatern i höst, och att låta medlemmarna åka på studiebesök, till exempel på någon etablerad krogshow.

  • Det är säkert tio år sedan vi kunde göra något sådant med gruppen. Det ska bli roligt att berätta det för dem på träningen i kväll, säger Malin Nilsson, en av de ideella eldsjälarna bakom Cabaré Mix.

Under ”festivaldöd”-sommaren 2013, kom larmrapporter om hur få kvinnliga artister det fanns på artistlistorna. Sedan dess har föreningen Ökända, bakom festivalen med samma namn, vinnlagt sig om att både ha en jämn fördelning på den egna festivalen och ett aktivt arbete med föredrag, workshops och samtalsgrupper kring frågor om könsroller och gränsdragning, bland annat med ensamkommande flyktingar i Landskrona.

– Pengarna betyder att vi kan hyra ett tält för föreläsningar och workshops på festivalen, berättar Alexander Redrin från föreningen Ökända.

Övriga mottagare är fotogalleriet Breadfield, Landskrona kammarmusikförening och juijitsuklubben Henka Dojo (se faktaruta).

 

Så fördelas pengarna

Totalt är det 320 000 kronor som i år delas ut av Sparbanksstiftelsen Skåne till projekt i Landskrona, i två omgångar. Årets första utdelning ser ut så här:

50 000 kronor går till Bollklubben Landora för deras integrationsprojekt ”En levande klubbstuga”.

33 000 kronor går till Cabaré Mix för att möjliggöra en höstshow och studiebesök.

25 000 kronor går till Malmöbaserade fotogalleriet Breadfield för att de ska kunna anordna ett symposium med en japansk fotograf under fotofestivalen.

17 000 kronor går till Landskrona kammarmusikförening och deras samarbete med folkhögskolan Sundsgården kring gratiskonserten ”Mästare med klass”.

15 000 kronor går till föreningen Ökända, för deras arbete med föredrag, workshops m.m. kring frågor om könsroller och gränsdragning.

15 000 kronor går till stiftelsen Nyföretagarcentrum Öresund Skåne Nordväst för projektet ”Redo för framgång” som bygger upp affärsnätverk.