Fredsblommor slår ut i Östers asfalt

Det är inte spade och vattenkanna som krävts för plantera den nya prakten på Rönnebergsgatan på Öster. Istället har blommor vuxit fram med hjälp av sprejfärg, målarfärg och tejp. I ett gatukonstprojekt har den slitna gatumiljön fått ett färgglatt tillskott.

Blommor och blommor förresten, inspirationen kommer från den buddistiska och hinduiska mönstertraditionen kring mandala, cirkelformade mönster som symboliserar kosmos. Mohammed ”Mo” AlShayeb är konstnär och grafisk formgivare, och står bakom visionen om hur det avslutade verket ska bölja fram över gatan. Han står på knä vid en av cirklarna och ritar ytterlinjer med en stor passare i trä av skoltyp. Koncentrationen är på topp.

– Det är kul, men det är svårt, mycket geometri, säger Adam Ström, som får hjälp med mönsterritandet i sin cirkel.

– Jag har aldrig gjort något sånt här förut.

Adam Ström är en av fem unga som har gatukonstprojektet som feriepraktik. På tre veckor ska de bli helt klara, var och en av praktikanterna ansvarar för en egen cirkel. Det spacklas, grundmålas och sprejas för att få fram mönstren där många geometriska figurer trängs i cirklarna. Och tejpas med maskeringstejp, många timmas jobb för att få raka och skarpa linjer.

  • Mandalan är också en fredssymbol, säger Fatima Alani som är projektledare i projektet som bekostas av kommunen genom ungdomsfonden ”Snabba cash”.

Hon är något av en veteran när det gäller gatukonstprojekt i Landskrona. Fatima Alani, som pluggar produktdesign, var en av de drivande krafterna bakom ”Röster från Öster”, projektet vars resultat nu sitter uppe på Dammhagskolans gymnastiksal. Och även initiativtagare till en jättemålning som nu finns på fritidsgården Arena Öster på Seminarieskolan.

Plötsligt måste Fatima Alani springa bort till den trekantiga gräsplätten mellan Rönnebergsgatan och Sankt Olovsgatan. En grupp yngre barn målar ett traktordäck med illgrön färg, och hon måste se till att det inte blir för kladdigt. I projektet ingår också att omvandla överblivet material från kommunens lager till sittplatser. Däck och delar av kommunens jättelika logga i metall från 600-årsjubileet får nytt liv och ny färg.

27LA Gatukonst5

Även allmänheten är välkommen att pröva måla och spreja med schabloner. En av de nyfikna som kommit förbi är Victoria Järvelä.

  • Det här är något som jag gärna vill jobba med, socialt arbete med unga. Det är något politikerna ofta glömmer bort tror jag, projekt för unga, även de över 25 år. Så det är bra att sådana här projekt syns, så de får upp ögonen, säger hon.

Gatumålningen invigdes igår, tisdag den 5 juli. I fyra år är det tänkt att bli kvar, efter det ska nämligen gatan asfalteras om.

FAKTA Mandla

Ordet Mandla kommer från det utdöda språket sanskrit och betyder cirkel. Inom buddismen och hinduismen så målas mandolor eller skapas med färgad sand som en meditativ ritual. Mönstret i cirkeln byggs upp med andra geometriska figurer och mandalan anses representera en bild av universum, ett kosmogram. Källa wikipedia