Socialist är temat för musikmässa i Borstahusens kapell

Protestsångaren, socialisten och fackföreningsmannen Joe Hill, född Joel Emmanuel Hägglund (1879-1915), kanske inte direkt är känd i kyrkliga sammanhang. Icke desto mindre är hans dramatiska levnadsöde temat för en musikmässa i Borstahusens kapell nu på söndag den 23 oktober klockan 18.

Mässan leds av prästen Per Johansson som gett Simon Christensson uppdraget att skriva texterna. Joe Hill gestaltas av Jonas Rudolfsson och för musiken svarar Dag Videke med flera.
– Idén till mässan har funnits ett tag hos mig, berättar Per Johansson i pressmeddelande, Simon har hjälpt till med texterna i värdegrundsarbetet i Härslöv, så jag bad honom att skriva texten till den här mässan.
Jonas Rudolfsson kommer att spela Joe Hill – som finns med i kapellet, men utan att agera.
– Vi har fått hjälp av Tonie Lewenhaupt och Anders Kungsman på Öresundsteatern när det gäller valet av kläder till Joe Hill. Tor Johanson som är ordförande i FN föreningen kommer att medverka med en utställning om FN, säger Per Johansson.

Bilden ovan: Joe Hill (Joel Emmanuel Hägglund ) föddes i Gävle 1879. 1902 emigrerade han, liksom många andra svenskar, till USA. I USA blev han så småningom känd dels som protestsångare med humoristisk ton, dels som fackföreningsman inom Industrial Workers of the World. 1915 avrättades Joe Hill i Salt Lake City efter att ha blivit dömd för att ha begått ett mord. Domen och rättegången väckte mycket uppmärksamhet redan då, bland annat så vädjade den svenske ambassadören om en förnyad rättegång. Foto: Wikimedia Commons