Mångårig ödetomt kan bebyggas

Den vildvuxna ödetomten på Föreningsgatan, nära Sankt Olovs sjö och korsningen med Harjagersgatan, har säkerligen stuckit i ögonen på en och annan Landskronabo. Nu ser det dock ut som om den kan bebyggas, efter att i många år ha gapat tom.

Det är Hässleholmsbaserade K-fastigheter som nyligen köpt tomten och nu har byggplaner. Och det är inte bostadsrätter, som man skulle kunna tro, utan hyresrätter.
I och med att vi har tre ben att stå på, byggande, förvaltning och fastighetsutveckling, så vill vi gärna både äga, bygga och hyra ut våra fastigheter, säger Åsa Fredin, projektchef på K-fastigheter.
K-fastigheter, som redan äger ett antal fastigheter längs Föreningsgatan och Seminaregatan, har specialiserat sig just på hyresfastigheter. Jämfört med de flesta andra städer så är en ovanligt hög andel av bostäderna i Landskrona hyresrätter, och de politiska vindarna blåser för att nybyggnation ska vara bostadsrätter. Men något motstånd mot byggplanerna har inte Åsa Fredin stött på menar hon.
Nej, inte alls. Landskrona är en kommun som verkligen är på gång vad gäller byggande, och jag skulle tro att man är glad att det händer något med tomten. Vi har haft ett möte med kommunen där de talat om att man siktar på fler bostadsrätter, men med detta har det inte varit några problem.
Vi tror på Landskrona, och letar även andra möjligheter till att bygga.

Tre våningar är det tänkt att det nya huset ska bli, med totalt 16 bostäder i form av tvåor och treor. De största på 59 kvadratmeter och de minsta på knappt 61. Inga jättelägenheter med andra ord.
Preliminärt blir både fasaden och taket klädda med stenmaterialet skiffer.
Tanken är att det blir så kallat multicolor-skiffer, med färgtoner i grått, brunt och gult, berättar Åsa Fredin.
Förutsatt att allting flyter på med bygglovet, så hoppas vi på byggstart under första kvartalet 2017.

Bilden ovan: Tomten med adressen Föreningsgatan 131 har under många år varit ett av Landskronas ”bombhål”. Men under nästa år kan här byggas hyresrätter av Hässleholmsbaserade fastighetsbolaget K-fastigheter. Foto: Patrik Öhrnberg