Nu ska Clara upp i världstoppen

För några år sedan var det en utopi att en åkare från Landskrona Ski Club skulle få köra i ett OS. Nu har klubben gjort sig ett namn i det alpina Sverige. Ett av de senaste stjärnskotten är Clara Månsson.

Hon är född och uppväxt i Ängelholm, men bor i Åre, där hon gått skidgymnasiet. Det långsiktiga målet för Landskronaåkaren är OS. Men inte redan 2018.
– 2018 vet jag är lite för tajt. För att kunna var topp-3 så behöver jag bli bättre. Då är 2022 mer rimligt, säger Clara Månsson.
Sedan i somras är hon med i A-landslaget, trots att hon bara åkt puckelpist i fem år. Förra säsongen slutade hon tvåa i totalsammanställningen i Europacupen. Nu siktar hon på att bli uttagen till världscupen i Finland i december och senare att få köra VM i Sierra Nevada.
– Det är ett ganska stort steg från Europacup till världscup, säger hon.

Clara Månsson, som tävlar för Landskrona Ski Club, satsar på att bli proffs i puckelpist. Hon hoppas på att göra debut i världscupen i december. Foto: Privat
Clara Månsson, som tävlar för Landskrona Ski Club, satsar på att bli proffs i puckelpist. Hon hoppas på att göra debut i världscupen i december. Foto: Privat

Vad behöver du bli bättre på?
– Puckelpist är väldigt komplext. Det är en tekniksport med tre kategorier: teknik, hopp och tid. De hänger ihop ganska mycket, så det är väl allt jag behöver bli bättre på, säger hon.
– Åkningsmässigt vill jag bli 20 till 30 procent bättre till den här säsongen jämfört med den förra.
Än så länge måste Clara Månsson kombinera sitt puckelpiståkande med olika jobb, inte helt lätt med tanke på att hon åker på många läger och tävlingar utomlands. Hon skulle gärna vilja ha lite mer sponsring för att kunna åka puckelpist på heltid.
– Det är också ett mål. Det är ganska stressigt att få ihop det när man är hemma så lite.
När du läser detta är Clara Månsson i Kaprun i Österrike för ett tre-veckors landslagsläger. Där finns också bröderna Felix och Oskar Elofsson som är med i A- respektive B-landslaget, båda från Landskrona Ski Club.

Även Claras lillasyster Ebba är på plats i Kaprun, eftersom Landskrona Ski Club har läger där samtidigt. Hon satsar också på puckelpist och studerar på skidgymnasiet i Åre.
– Det är lite grand den svenska puckelpistens huvudstad, säger Clara Månsson.
När SM avgjordes i Funäsdalen i år vann Clara både i singel- och parallellåkningen. I parallellåkningen ställdes hon i finalen just mot lillasyster Ebba.
– Hon blev nog mest lättad att hon inte vann, säger Clara Månsson och skrattar.

Bilden ovan: In action i puckelpistbacken.  Foto: Privat

Clara Månsson

  • Ålder: 21
  • Bor: Åre, ”puckelpistens huvudstad”.
  • Gör: Satsar på att bli heltidsproffs i puckelpist. Tävlar för Landskrona Ski Club.