Filmstudion presenterar: ”Ett hus i Marocko”

Vad: ”Ett hus i Marocko”
När: 5 december
Var: Bio Maxim

Filmstudions sista film för säsongen är också den egyptiske skådespelaren Omar Sharifs sista långfilm. Han debuterade redan i början av 1950-talet och var sedan aktiv ända fram till sin död 2015, vid 83 års ålder. Många minns honom säkert som shejk Ali i ”Lawrence av Arabien” och som doktor Yuri i ”Doktor Zjivajo”, båda filmklassiker från 1960-talet. År 2003 spelar han parisisk specerihandlare i ”Monsieur Ibrahim och Koranens blommor”. Och nu i sin sista film, ”Ett hus i Marocko”, spelar han lik. Ja, han är faktiskt död genom hela filmen och detta är anledningen till att familj och släkt träffas i den tjusiga villan i överklassområdet i Casablanca. Tre döttrar, som alla utvecklats på olika sätt i olika delar av världen, reser hem för att vara med på begravningen. Mamman spelas av Hiam Abbass som vi tidigare i filmstudion sett i filmerna ”Källan och Citronlunden”.

Naturligtvis är systrarna glada över att träffas och det blir mycket ”tjejsnack”, men det uppstår också en del bråk systrar emellan. Deras förhållande till mamman, som ibland verkar väldigt bitter, är inte helt gnisselfritt. Olika sätt att leva diskuteras. Gamla traditioner krockar med nya vanor.

Regissören Laïla Marrakchi vill under de tre dagar då filmen utspelar sig berätta en familjs historia men också en familjs hemligheter. Hon vill även visa hur hennes land Marocko har förändrats mot större frihet för kvinnor men hur trots detta gamla traditioner lever kvar i ett land som fortfarande kan beskrivas som patriarkaliskt. Man ska ju inte inbilla sig att mannen inte har makten bara för att han är död. Vad säger lagen till exempel om arv?

Ett hus i Marocko är Laïla Marrakchis andra långfilm. Hennes första heter ”Marock” och den tar också upp kvinnors villkor i Marocko. Här handlar det om unga vuxna. Äldre män med makt försökte stoppa filmen. De lyckades inte. Marrakchis båda filmer har blivit stora publiksuccéer i Marocko.

Höstsäsongen med Landskrona filmstudio är snart över men vi återkommer i januari. Vårens program är delvis framröstat av våra medlemmar. Resultatet av omröstningen visar vi på vår hemsida landskronafilmstudio.com och där kan du också se hur medlemmarna bedömde höstens filmer.

Eva Lindfors,
Landskrona filmstudio

Bilden ovan: I Laïla Marrakchis ”Ett hus i Marocko” från 2013, så återförenas tre döttrar i en överklassvilla i Casablanca efter pappans död. Foto: Press