Vad var det bästa som hände 2016?

Många av oss gör nog medvetet eller inte, en liten sammanfattning av året som gått.
Vi  ställde frågan ”Vad är det bästa som hände under 2016 ur din horisont” till ett par kända ansikten i kommunen.

Birgitta Jönsson, (S) kommunstyrelsens ordförande
– För 2016 bär jag med mig vilken fantastisk resa Svalövs kommun har gjort, vi har ökat i invånarantal, bred- bandsutbyggnaden, VA-utbyggnad på landsbygden, resultaten som bara blir bättre och bättre i skolan, byggnationen ökar så det har hänt mycket positivt.

Elin Nordén, Teckomatorps humorfabrik
– Att sonen blev blöjfri! Sedan var det så klart väldigt roligt att vi hade flera utsålda stand-up-föreställningar i rad på Folkets hus med Teckomatorps Humorfabrik.

Cecilia Persson, verksamhetschef vårdcentralen Svalöv
– Det som har varit bäst under 2016 är att Vårdcentralen i Svalöv har fått en stabil läkarstab. Vi fick ett fantastiskt resultat på vår medarbetarenkät och det är den stora anledningen till att vi nu har läkare på plats. Vi har jobbat hårt på alla fronter och det har gett resultat.

Mats Stedt, COOP Konsum Kågeröd med bästa personal
– Det bästa som hände 2016 är att butiken fortsatt har utvecklats. Trots ökad konkurrens från andra butiker och köpcentrum så har vi oerhört lojala kunder som vill att deras butik ska finnas kvar i byn. Vi har hittills i år fått över 50 stycken nya medlemmar som därmed blir våra ägare. Vi har breddat vårt totala sortiment och även ökat andelen ekologiska produkter i vår önskan att COOP ska vara Sveriges ledande hållbara matkedja.
Vi har satsat hårt på säkerhet och kontantslutna system och därmed klarat oss undan fler väpnade rån. Vi har haft fantastiskt bra dialogmöten och samarbete mellan kommunledning, handlare, myndigheter, organisationer och polis. Vi har bland annat fått fler polistjänster till vårt område än enligt nya polisorganisationen. Vi har äntligen fått kommunpoliser med möjligheter att förebygga brott och som är närmare invånarna. Polisbussen som står i tätorterna någon gång i veckan har blivit en riktigt bra möjlighet för oss alla samtala och tipsa dessa mycket bra poliser. Vi får därmed en ökad trygghet på landsbygden.
Vi fick även möjlighet att träffa inrikesministern och öga mot öga föra en rak dialog om landsbygdens behov. En student från Lund gjorde en doktorsavhandling som handlade om problem på landsbygden, vilka behov vi har, om varför invånare tar ett fantastiskt ansvar och vaktar sin butik samt mycket mer. Vår butik och Svalövs kommun användes som fallstudie men är nästan som en mall för landsbygden i hela Sverige. Den fick inrikesministern att ha som läslektyr på flyget.

Ulla Strandberg, utställningsansvarig  Konstföreningen Freon som har hand om Röstånga konsthall
– Året som snart går mot sitt slut har varit ett år fyllt av starka känslor. Det började ganska mörkt med sjukdomar i familjen och med att jag själv genomgick en livskris. Jag gick in i min egen bubbla ett bra tag, för egen omvårdnad och för att vara till stöd för de som mest behövde mig. Vi kämpade på och  lyckligtvis vändes svart till vitt. Cancer besegrades och jag kom i bättre balans igen. Utan denna tid för eftertanke hade jag nog inte kommit på en ny nisch som jag tar med mig in i 2017.
Jag har rest till Spanien och varit dogwalker och behjälplig med lite av varje mot att jag erbjudits mat och husrum. Ett mycket givande sätt att upptäcka nya platser och möta trevliga människor på, samtidigt som man gör en god gärning. Ett win win koncept!