Sexor lär sig om butik på plats

Hål i hyllan, EAN-kod och fronta. Det är några av de begrepp som sjätteklassarna på Midgårdskolan stöter på när de ”entreprenörkör” på Ica Nära i Röstånga.

– 22 minus, säger Theodor Rydén.
Han och klasskompisarna Wilmer Blücher och Abdirahman Ahmed skakar av sig kylan. De kommer precis ut ur frysrummet tillsammans med Ica-anställde Linda Sandström.
Under denna termin har Midgårdskolans alla 34 elever i årskurs 6, i grupper om 3-4 elever, varit två timmar på fredagar på Ica, och lärt sig hur butiken fungerar och fått prova på vissa arbetsuppgifter.
Linda Sandström leder rundvandringen, där de ”går igenom” hela arbetsplatsen och får lära sig hur en butik fungerar. Bland annat får de reda på skillnaden mellan bäst-före-datum och sista förbrukningsdag. Sedan får eleverna i tur och ordning stå en kvart i kassan, tillsammans med ett butiksbiträde, medan de andra ”frontar” och packar upp.
– Det blir lite ”hands on” den sista timmen, säger Tomas Nilsson, ekonomi- och datachef.
Idén till att låta Midgårdselever ”entreprenörköra” i butiken kom från Ica-butiken själva. Icakoncernen fyller 100 år och de kom på detta att bjuda in Midgårdselever som ett ”100-års initiativ”. Det har lyfts upp inom Ica internt, berättar Tomas Nilsson.
– Eventuellt kommer det att spridas bland de butiker som vill, säger han.
Ulrika Wendel, klasslärare årskurs 6, är positiv till elevernas ”entreprenörkörning” i butiken.
– Det står i läroplanen om entreprenörskap. Det är ett perfekt läge att använda våra resurser i byn och samarbeta, säger Ulrika Wendel.
– Att packa upp varor och stå i kassan är det bästa, enligt elevernas utvärderingar. Det tråkigaste har varit att fronta varorna, att ställa dem längre fram på hyllan.
De för dagen tre eleverna lyssnar koncentrerat på Linda Sandström där hon förklarar något vid godisdisken.
Vad tycker ni?
– Det är roligare än i skolan, säger Theodor Rydén.

Bilden ovan: Två timmar varje fredag under denna termin har fyra elever varit på Ica Nära i Röstånga och fått lära sig hur butiken fungerar och om entreprenörskap. Här är det Theodor Rydén, Wilmer Blücher och Abdirahman Ahmed (skymd) som lyssnar på Linda Sandström.

Abdirahman Ahmed, Theodor Rydén och Wilmer Blücher lyssnar på Linda Sandström innanför mjölkhyllorna.