Arkeologen som blir kommunalråd

Som arkeolog är han van att titta tusentals år tillbaka i tiden. Som blivande moderat kommunalråd lär det bli framtiden som gäller för Torbjörn Brorsson. Han är den som ska ta över efter Birgitta Persson när hon lämnar den rollen.

På fredagen presenterade Moderaterna hennes ersättare vid en pressträff på en bänk i solen vid det klassiska grillköket Haralds i Sandvången.
– Min dotter brukar kalla mig för ”krukdoktorn”, säger Torbjörn Brorsson och skrattar.
Han är arkeolog och fristående specialist på keramik från 4000-talet före Kristus och framåt, de senaste tio åren som egenföretagare.
Det lär han få dra ner lite på när han efter sommaren tar över som moderat kommunalråd efter Birgitta Persson, som haft den rollen sedan valet 2014.
– Jag har valt att träda tillbaka, eftersom jag inte kandiderar till nästa period. Jag fyllde nämligen 71 år i mars och nu känner jag att jag vill bli pensionär, säger Birgitta Persson.
Hon kommer dock att behålla sin plats i kommunfullmäktige och som ordförande i fritidsnämnden och senare ta över partikamraten Fredrik Erlandssons ersättarplats i kommunstyrelsen.
Att Torbjörn Brorsson inte sitter med i kommunfullmäktige ser han inte som något större problem.
– Jag ser egentligen inte några större hinder med det. Det är klart att det är bra att kunna vara med i debatten. Men jag har själv suttit i fullmäktige förr, och jag känner att det egentligen inte är där politiken görs. Det är där man beslutar, det är det viktigaste organet, men i realiteten är det kanske det som sker utanför kommunfullmäktige som är det viktigaste, säger Torbjörn Brorsson.
Den 15 juni flyttar han efter fyra år tillbaka till Landskrona, där han bott större delen av sitt 45-åriga liv.
– För närvarande bor jag i Höganäs men jag har ett långt förflutet i Landskrona. Jag har bott här i 35 år ungefär. Jag var väldigt aktiv i politiken redan på MUF-tiden. Redan som 14-åring började jag engagera mig. Jag har haft en del uppdrag inom politiken till och från, fram tills för några år sedan. Under många år var jag ordförande för Säbyholms Montessori, där vi tog över skolan från kommunen.
– Och så har jag också en del uppdrag inom föreningslivet, både kultur och fritid har jag engagerat mig i. Jag tycker jag känner stan väldigt väl och de människor som bor här.
Som den absolut viktigaste frågan nämner han arbetslösheten.
– Jag ser ett fortsatt samarbete inom treklövern som det bästa för Landskrona, säger Torbjörn Brorsson.
Den 21 juni väntas kommunfullmäktige ta det formella beslutet att välja honom till förste vice ordförande i kommunstyrelsen och därmed kommunalråd. Men det är först den 1 augusti, efter sommaruppehållet, som Torbjörn Brorsson efterträder Birgitta Persson på riktigt.

Bildtext:
Efter två och ett halvt år som kommunalråd meddelar Moderaternas kommunalråd Birgitta Persson att hon lämnar posten och därmed också träder tillbaka som förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Hennes efterträdare blir Torbjörn Brorsson. Här vid fredagens pressträff vid grillköket Haralds i Sandvången.