De fixar sitt kommunala vatten själva

Ett gäng husägare på Hedenborg, utanför Billeberga, har gått ihop i ett bolag för att själva köpa sig kommunalt vatten och avlopp.

– Vi vill ha kommunalt vatten och avlopp, men bygger det själva, säger Olof Röstin, styrelseordförande i aktiebolaget Avlopp på Heden AB.
Bolaget har fyra delägare och det är 17 hus som ansluter sig.
– Vi bildade det i fjol, vi såg ett behov av att komma vidare med etableringen av vårt VA på Heden, säger Olof Röstin.
Området ingår inte i kommunens strategi för utbyggnad av VA på landsbygden. När det byggdes kommunalt vatten och avlopp i Norrvidinge var det flera som upprördes, eftersom alla var tvungna att betala anslutningsavgift för att få kommunalt VA, oavsett om man ville eller inte.
– Vårt syfte är att bygga en anläggning, precis som i Norrvidinge, fast vi gör det själva och kopplar på NSVA:s nät, säger Olof Röstin.
Investeringen per fastighet ligger på drygt 200 000 kronor per fastighet, vilket ungefär motsvarar den högsta anslutningsavgiften för en stor tomt i den kommunala utbyggnaden.

Johan Svensson Bonde. Foto: Privat

Det var strängare miljökrav som fick Johan Svensson Bonde med i projektet.
– De flesta på Heden har fått sina avlopp utdömda av miljöförbundet. Vi var tvungna att göra något för att leva upp till de miljökrav som finns, säger Johan Svensson Bonde.
– Det känns jättebra att få tillgång till kommunalt dricksvatten. Det funkar bra nu, man vet ju inte hur det hade sett ut om 10-15 år med tillgång på eget vatten. Kommunalt vatten känns som en tryggare lösning.
Alternativet hade varit att var och en köpte var sitt minireniningsverk. Det finns även ekonomiska fördelar att koppla på sig på NSVA:s nät, menar de.
– Investeringen blir högre, men årskostnaden blir lägre jämfört med ett minireningsverk, säger Håkan Rosenqvist, en av fastighetsägarna.
Saker som man slipper betala för är till exempel en årlig serviceavgift och kemikalier. Investeringskostnaden fördelas också på ett större antal år än med ett minireningsverk.
– NSVA:s nät har betydligt längre livslängd, säger han.
De gissar att det kommunala vattnet ska börja rinna i kranen under hösten.

Stora bilden ovan: Håkan Rosenqvist, Mats Ledel, Tjoffe Nilsson, Eva Ledel och Olof Röstin.

Kedjegrävare i farten. Foto: Privat