”Era farhågor är högst överdrivna”

Den som bodde i Teckomatorp på 1970-talet glömmer nog inte stanken från BT Kemi-fabriken. Nu går det att uppleva den igen i Torgskolan. Denna vecka invigs den uppdaterade och mer lättillgängliga utställningen om Sveriges första och kanske största miljöskandal.

– Kemisk plast tycker jag det luktar som, säger David Bohgard, projektledare BT Kemi Efterbehandling.
Han stänger plexiglaslådan som innehåller jord från det södra området.
– De är från senaste provtagningen från i höstas. Vi har valt de proverna som provtagningskonsulten tyckte luktade mycket, säger han.
Lukten är svår att beskriva, men för den som sätter näsan till, så ligger lukten liksom kvar i huvudet ett tag efteråt.
– Tänk om det luktar så omkring dig i tio år, det är inte så roligt, säger Helena Svensson, projektadministratör.
Strax ovanför lådan med jord står ett par påsar med produktetiketten ”Riks 42-pulver”, dock inte fyllda med det ursprungliga innehållet utan med socker.


Denna vecka öppnar den uppdaterade utställningen som berättar historien om miljöskandalen och saneringen. Tanken är att den nya versionen ska vara lättare att ta till sig. Från längre textsjok till stora pratbubblor. Besökaren kan se gulnade plantor i trädgårdsmästaren Carl Johan Ahls växthus, löpsedlar, svartvita fotografier från koncessionsnämndens besök, eller fördjupa sig och bläddra bland förhör, domar, hälsoenkäter, statsministerbrev och mycket mer. En av den hängande pratbubblornma har texten: ”Flera av mina vänninor har fått missfall. Är det fabrikens fel?”
– Tanken är att man ska kunna läsa så mycket eller lite man vill. Man ska kunna ta det till sig på vilken nivå man vill, säger Helena Svensson.
Hon går fram till ena väggen. Bakgrunden är ett foto över hur BT Kemi-området ser ut idag. Hon drar fram en genomskinlig skjutvägg med en karta.
– Den visar hur det såg ut 1973, säger Helena Svensson.

Helena Svensson visar var gifttunnorna hittades (de röda X:en).

Bland annat visas var byggnaderna var placerade och de röda X:en visar var de tusen tunnorna grävts ner.
– Bara vid X1 hittade man 200 tunnor, säger hon.
Helena Svensson går fram till ett köksbord som ska vara visselblåsaren Monica Ohlström Nilssons köksbord på den tid det begav sig. Alla brev och papper är autentiska, även om inte handstilarna på vykorten är det.
– Det är gamla vykort som jag hittat på loppis. Jag har engagerat kollegor i kommunhuset, så att det ska vara olika handstil, säger Helena Svensson.
– Man ska känna att det är Monicas köksbord som man sitter vid.
Ett av de maskinskrivna breven, från 1973, är skickat till visselblåsaren Rangnath Ghatnekar i Trää. Det är undertecknat av Göran Prawitz, vd på BT Kemi KVK AB. Han avslutar med orden: ”Vi tror alltså, att Era farhågor är högst överdrivna och inte motsvaras av de verkliga förhållandena.”

 

Det norra och södra BT Kemi-området
Det norra området, som idag är strövområdet Vallarna, blev klart 2009. Saneringen av det södra området ska både påbörjas och avslutas under 2019 är tanken. Kostnaden för hela saneringen hamnar då på cirka en halv miljard kronor. Tanken är att även det södra området ska bli ett natur- och friluftsområde.

Nya utställningen om BT Kemi
Målgruppen är tredelad: skolbarn, intresserad allmänhet och högskolestudenter med specialkunskaper. I mitten av juni är kommunens skolbarn särskilt inbjudna. En extra satsning för den unga publiken är den barnbroschyr som tagits fram. Den berättar BT Kemi-historien på rim och är illustrerad som en barnbok. Den bjuder dessutom på enklare experiment för att visa vad som händer med föroreningar som dumpas i mark och vatten.
Den som vill komma och titta på utställningen, kan kontakta projektledare David Bohgard på telefon (0418- 47 53 91, 0709-47 53 91) eller mejl (david.bohgard@svalov.se).

På torsdag den 1 juni klockan 16 är det officiell invigning av den nya utställningen på Torgskolan. Det är också extraöppet den 3 och 6 juni klockan 12-16.

Utställningen är finansierad av Naturvårdsverket.

 

Stora bilden högst upp: Projektledare David Bohgard tar en sniff på jord från BT Kemi-områdets södra del.

Foton: Maarten van den Haak