Flygande start för voljär vid Weibullsholm

Den har stått klar under åtskilliga veckor. Men under onsdagen var det officiell invigning av kommunens voljär på fältet vid Weibullsholm. Kanske den enda kommunala i landet.

Flygande start kan man tala om i det här fallet, för på plats fanns ett antal bevingade krabater, som då och då sträckte ut vingarna på de femton gånger fyra meter som voljären, en rastplats för fåglar, mäter. Och deras ägare förstås, medlemmar i Öresunds fågelförening som kommer ansvara för skötseln av voljären, som kostat runt 200 000 kronor att bygga.
– Mycket glädjande att äntligen få inviga den, sade föreningens ordförande Mats Hafström i sitt korta invigningstal, och förklarade att den kvardröjande kylan satt stopp tidigare.
Han berättade att voljären är öppen för alla, även om det är föreningen som står för skötseln. För att den inte ska missbrukas kommer den dock förses med kodlås, som också loggar vilka som använt voljären.

Öresunds fågelförening har cirka 130 medlemmar och bildades 2013 då Helsingborgs fågelförening och Landskrona burfågelvänner slogs ihop. Träffar har de i Folkets hus i Glumslöv, men voljären ger nya möjligheter menar Mats Hafström.
– Vi har tankar på att man kunde få hit dagis och äldreboenden för att titta på fåglarna, berättar han.
Det var ett antal arter som fanns representerade i buren, från en imponerade stor Ara till den blygsammare arten Majnastare. Och så klart deras ägare och ett antal nyfikna ur allmänheten. Någon som dock inte var imponerad var Jan Lindell, som själv är hundägare.
– Jag har inget emot fåglar, men i flera år har vi påtalat att det här är en bra plats för en hundrastgård, säger han och framhåller att den som fanns vid Dammhag försvann för två år sedan.

Gladdes över nytillskottet i den kommunala fritidsfloran gjorde Alexandra Löwendahl som var där med Folke, av arten Brun Majnastare.
– Jag har alltid tyckt om raknäbbade fåglar, förklarar hon sitt val av husdjur.
– Och så väsnas de inte lika mycket som papegojor, och gnager inte sönder saker, så man kan ha dem fritt inomhus.
Alexandra Löwendahl bor i Hjärup mellan Malmö och Lund, alltså en bit från Landskrona.
– Det är ovanligt med voljärer, detta är den enda jag känner till. Så man får passa på, förklarar hon att hon och Folke gjort sig besväret med resan.

Bilden ovan: Birgitta Persson (M) har varit en av de drivande bakom bygget av voljären. Hon är inte bara kommunalråd utan även fågelentusiast, här med sina två Amazoner. Gnabbet på armen kan eventuellt vara kärleksgnabb tror hon.

Voljärer

  • En voljär, eller fågelhus, är ett slags rastplats för fåglar där de kan flyga fritt inom ett område som stängts av med nät eller galler. De kan variera mycket i storlek, allt ifrån ett helt skogsområde till en större fågelbur. Ordet är ett låneord från franskan, volière, som i sin tur går tillbaka till det latinska verbet för att flyga, volare.