Ökända-festivalen flyttar närmare Bäckviken

Den hålls fortfarande ute på Ven, men inte på fotbollsplanen mitt på ön. Det är en nyhet för den sjunde upplagan av Ökända, Vens egen musikfestival den 7-8 juli, som också släpper några nya artistnamn.

Ny plats för festivalen blir en grönyta längs med Jöns Möllares väg, cirka fem minuters promenad från hamnen i Bäckviken där Venfärjan lägger till. En fördel logistiskt kan tyckas, men flytten är inte något som planerats av festivalen.
– Att vi flyttar festivalen sker tyvärr inte frivilligt, och även om det nya området ligger närmare havet, hamnen och är generellt en mycket vacker plats, så ser vi det som en lösning för i år på grund av de omständigheter som råder på fotbollsplanen.
Det säger festivalgeneralen Alexander Redrin i ett pressmeddelande. Omständigheterna han syftar på är en olöst fråga kring marken vid fotbollsplanen. Den ägs av Statens fastighetsverk, arrenderas ut till ett lantbruk som tidigare gratis upplåtit den till Landskrona kommun. Men nu vill arrendatorn inte upplåta marken längre, och då kan kommunen inte heller utfärda tillstånd för att hålla festivalen där.
– Vi har fört dialoger med alla parter men det finns ingen lösning på deras problem i år som ger oss möjlighet att vara på fotbollsplanen i år. Men vi har fått veta att det med stor säkerhet kommer råda en ny överenskommelse nästa år och att det kommer vara möjligt för oss att få ett tillstånd att hålla Ökända Festival på fotbollsplanen igen om vi vill 2018, säger Alexander Redrin i pressmeddelandet.
När Papperstidningen ringer upp framhåller han att det finns många fördelar med flytten.
– Egentligen är det fler fördelar än nackdelar, säger Alexander Redrin.
– Enda nackdelarna är att det är svårare att nå med lastbil och att vi får en högre kostnad för toalettvagnar. Men det är både närmare hamnen, en vackrare miljö och närmare till en badplats.

En nyhet för i år är också ett samarbete med organisationen MÄN för jämställdhet, en organisation som har som mål att starta en lokal grupp i Landskrona i år. Festivalen har även tidigare år haft en jämställdhetsprofil och samarbetat med organisationen Fatta. Därifrån kommer Ida Östensson som kommer hålla i en föreläsning med jämställdhetstema under lördagen.

Nu släpps också de sista artistnamnen för årets festival. Sedan tidigare är det klart att General Knas, som mer eller mindre blivit ett fast inslag på festivalen, kommer. Andra namn som släppts tidigare är Loulou Lamotte, Kvinnliga situationen och Landskronatalangen Leona Frantzich med Tomas del Real. Nu när alla akter är bokade är det klart att huvudakter, förutom General Knas, blir Aurelia Dey & The Vibe, Slag Från Hjärtat och Stina Velocette.
– Vi är tokstolta över att kunna presentera Aurelia Dey & The Vibe som vi vet kommer lyfta cirkustältet på lördag kvällen, säger Alexander Redrin i pressmeddelandet och fortsätter:
– Slag Från Hjärtat har varit med på önskelistan länge och inget Ökända utan General Knas. Stina Velocette är en artist som har varit med länge men i olika konstellationer och har verkligen blommat ut som soloartist. Årets up and coming är Loulou Lamotte som är en helt fantastisk soul artist. Sedan har vi en riktigt grym avslutning planerad på lördag natten med Señor Marküsen som är en otrolig multi-instrumental artist från Barcelona som gör sin Sverigepremiär på Ökända tillsammans med Berlinbaserade artisten och producenten Anders Hellberg.
Alla artister och praktisk information om festivalen finns på hemsidan www.okanda.nu

Bilden ovan: I vanlig ordning är det Venbon Alexander Redrin och föreningen Ökända som står bakom festivalen. I ovanlig ordning så hålls den i år inte på fotbollsplanen. Foto: Press

Årets huvudakter blir Aurelia Dey (till vänster), Stina Velocette (överst höger) och Slag Från Hjärtat (underst vänster). General Knas (mitten) är vid det här laget nästan självskriven. Foto: Press
Multiinstrumentalisten Señor Marküsen kommer från Barcelona. Spelningen på Ökända blir Sverigepremiär för honom. Foto: Press