Treklövern vill plastbanta inom kommunen

Mindre mängd produkter av plast, förbättrad återvinning och kartläggning av eventuella mikroplaster inom kommunal verksamhet. De är tre mål som den styrande treklövern L+M+Mp har satt upp sitt senaste utspel: en kommunal plastbantning.

Som bekant tar det för många typer av plast åtskilliga hundra år att brytas ned. Så kallade mikroplaster, alltså mycket små plastbitar som finns i bland annat skönhetsprodukter och rengöringsmedel, orsakar andra problem när de letar sig ut i näringskedjan. Nu vill den styrande treklövern se över plastanvändningen i staden i ett ”plastinitiativ”.
Förvaltningarna ska ges i uppdrag att få bort gammal och farlig plast som de använder, det kan vara PVC-plast eller sådan som innehåller ftalater, som gör plaster mjuka. Förvaltningarna ska också ta redan på hur det ser ut med deras återvinning av plast, och om den kan bli bättre. En annan sak förvaltningarna ska undersöka är om de använder produkter med mikroplaster. Målet är att helt få bort dem.

Men det är inte bara i den egna verksamheten som det blir plastbantning är tanken. Treklövern vill också att kommunen, tillsammans med stadens handlare, minskar användningen av plastpåsar. Helst ska den helt försvinna önskar treklövern. Flera städprojekt ska också sättas igång för att samla in plastskräp för återvinning runtom i kommunen är tanken, både i staden och längs med stränderna.

Bilden ovan: Städa stränderna från plastskräp är en åtgärd som treklövern vill genomdriva i sitt ”plastinitiativ”. Ett annat är att kommunens verksamheter ska bli bättre på att återvinna plast. Foto: Mostphotos