Alexander fortsätter resan mot att bli bäst i världen

Landskronas alpinstjärna Alexander Köll uppnådde flera av sina mål under förra säsongen. Bland annat startade han i världscupen i Kitzbühel. Nu siktar han på att bli uttagen till nästa års OS i Sydkorea och på VM på hemmaplan året därefter.

Papperstidningen träffar Alexander Köll, som annars bor i Österrike, efter en sponsorträff på Erikstorps kungsgårds restaurang i stadshuset.
Vad gör du här i Landskrona?
– Hälsar på familjen, min mormor och morfar, min kusin Johan och sedan är jag ute med Patrik (förre BoIS-tränaren Patrik Johansson, red.anm) och har lite olika sponsorträffar och tackar de sponsorer som hjälpte oss förra säsongen.
Vad var din höjdpunkt på säsongen som gått?
– Min höjdpunkt var att starta Kitzbühel. Det har alltid varit min dröm sedan jag var en liten grabb. Det var absolut det största. Och sedan självklart skid-VM i S:t Moritz. Jag representerade Sverige på ett VM och där kom jag faktiskt på plats 30 i super-G. Det var supersuccé, för topp 30 var mitt mål.
Var det många från Landskrona på plats och hejade på dig i Kitzbühel?
– Ja, det var många. Patrik drog med ett helt gäng supporters, sponsorer och vänner som jag hade här från Landskrona, som stack ner dit. Det var väl 15 stycken som flög ner, så det var häftigt. Sedan bor jag rätt så nära. Jag bor bara 45 minuter söder om Kitzbühel, i Matrei. De flög ner och bodde på det hotellet där min mamma jobbar. Och sedan var det en 50-platsers buss som var helt proppfull som drog till Kitzbühel med kompisar och familj. Det var häftigt. Det var ett stort gäng, kanske hundra personer som var där och hejade på mig.
Om du ser ett år fram, vad har du för mål?
– Jag vill vara med i Kitzbühel igen. Det är den absolut häftigaste tävlingen. Sedan hoppas jag kvalificera mig för OS, utveckla min skidåkning och få bättre rankning så jag kan starta längre fram.
Vad kan du göra för att komma med i OS?
– Det är att köra så snabbt jag kan, sedan är det SOK (Sveriges olympiska komittée, red.anm.) som bestämmer.
Alexander Köll är 26 år. Det innebär kanske drygt tio år till i alpineliten.
Vad vill du ha uppnått på de åren?
– Jag vill ha vunnit Kitzbühel och tagit OS-guld och en VM-medalj på hemma-VM i Åre 2019, det hade varit nice.
Det var väl ett år sedan du kom med i det svenska alpinlandslaget?
– Ja, jag kom med i landslaget, men kommer inte träna med landslaget nästa år. Men det är inget som ändrats egentligen. Målen är fortfarande desamma. Vi har ett gemensamt beslut som är taget att det är bättre för mig inför nästa år.
Varför ska du inte vara med och träna med landslaget längre?
– Jag bor ju därnere i Österrike. Jag tror att vissa förutsättningar är enklare att lösa med att jag tränar där nere, plus att vi fick till en bättre lösning med material och det var bara möjligt om jag inte var med i landslaget.

Alexander Köll under tävlingarna i Kitzbühel. Foto: Christian Knellwolf

Alexander Köll
Ålder: 26.
Bor: Matrei in Osttirol i Österrike.
Gör: Alpinåkare som tävlar för Landskrona Ski Club och det svenska alpinlandslaget.
Grenar: Främst störtlopp, Super G och kombination.