Äntligen dags för sommarblommorna

Värmen har sakta kommit smygande och det börjar äntligen bli dags för sommarblommorna. För det är just värmen som är avgörande för deras överlevnad. Deras starkare färger förgyller både krukor och rabatter och från en skir och spröd grönska förvandlas plötsligt trädgården till en färgsprakande och prunkande plats. Och vem som helst kan lyckas med en vacker trädgård.

Årets Pelargon, Foto Blomsterfrämjandet Minna Mercke Schmidt

BalkonglŒådor på Sofiero Foto Blomsterfrämjandet
BalkonglåŒdor, Sofiero Foto Blomsterfrämjandet

Plantera om växterna i en stor kruka med god och näringsrik jord. Då får växterna vad de behöver och de kommer att växa kraftigt och blomma rikligt. Stora, färdigplanterade amplar och grupper behöver du inte plantera om. Återanvänd inte fjolårets jord. Den gamla använda jorden tappar struktur, faller ihop, blir kompakt och finfördelad. Det mesta av näringen är förbrukad och det är nästan omöjligt att veta vilka ämnen som fattas. För ett gott resultat planterar du dina växter i ny jord av god kvalitet. Bra jord ger dig en storslagen växtlighet och blomning.

Välj rätt typ av jord.
Jorden bör inte bestå av enbart torv. Helst ska det finnas både lera, grov sand, lecakulor och exempelvis barkmull i förutom de nödvändiga näringsämnen. Organiskt ko- och hönsgödsel verkar på lång sikt, oorganiska ämnen som i handelsgödsel verkar direkt. För att göra det enkelt för dig, köper du en färdigblandad jord som innehåller allt det dina växter behöver. Mycket vatten lakar ur näringen så fyll på. Den näring som finns i jorden förbrukas snabbt av nyplanterade plantor i full växt och efter en månads tid är den slut. Om du måste vattna mycket, lakas jorden ut och näringen tar slut ännu tidigare. Du måste ersätta den förbrukade näringen med att gödsla. Häll i en svag dos av flytande näring i vattnet varje gång du vattnar. Du glömmer aldrig bort det och växterna får jämn tillförsel och växer jämnt. Man kan också välja en långtidsverkande gödning av små korn som sakta löses upp av bevattning.

Övergödsla inte!
Bevattning är viktigt och för att få kläm på vad som är lagom måste du känna efter. Långt ner i krukan med fingret!
I en hög kruka kan den översta jorden vara torr, medan den i botten är blöt. Låga krukor torkar ut betydligt fortare än normala och de höga. Vattna rejält – skvättvattna inte. Även rötterna i krukans botten behöver vattnet som de suger in i plantan. Jorden ska torka till mellan givorna så att det finns plats för luft och syre vilket är livsviktigt för växten. Utan syre ruttnar rötterna och växten tynar bort och dör.
Vattna tidigt på morgonen, det är det bästa för växten. Hinner man inte då spara det och vattna hellre i lugn och ro på kvällen. Undvik att vattna mitt på dan. Risken är stor att växterna hinner sloka, innan vattnet kommer. Om det är varmt och soligt, kan du hellre ge växterna en svalkande dusch mitt på dagen.
Det bästa är att plantera blommorna i krukor med avrinningshål. Du kan plantera i krukor utan, men du måste vara försiktig med hur du vattnar. Häll ett rejält lager lecakulor eller småsten i botten på krukan och täck med en bit fiberväv, som hindrar jorden från att rinna ned mellan kulorna/stenarna. Helst ska de täta krukorna stå under tak, så att du har kontroll på vattnet. Om de står i det fria fylls de lätt av vatten vid regn och utan syre till rötterna dör plantan ganska snart.

Välj helst knoppiga blommor. Tänk förnuftigt och inte bara med ögat. Om du ändå väljer växter med långa med blommor, bör du klippa ner dom, innan du planterar dom. Växter kommer fortare igång, blir större och kraftigare, om de planteras, innan blommorna kommer.
Sommarblommor trivs i solen eller skuggan beroende på sorten. Läs informationen om just den växten. De flesta växter klarar sig överallt men blir finaste om de planteras på rätt plats.


Plantera gärna tillsammans. Inga sommarblommor avger något gift men vissa växer så kraftigt  att de roffar åt sig plats och tränger ut de mer svagväxande. Det är därför viktigt, att du planterar ihop någorlunda lika starkväxande arter.
Vid plantering av växter i samma kruka eller samma låda, välj helst växter som kräver samma mängd vatten och sol eller skugga.
Vissa blommor släpper sina gamla vissna blommor, medan andra bör ansas för att frösättning inte ska starta. Då går nämligen all kraft till det och själva blomningen avtar.
En del växter avstannar i sin blomning mitt i sommaren två sådana är till exempel snöflinga och rumsmalva. Dom blommor så rikligt så att dom behöver ta igen sig för att komma igen.
Vissa växter går att övervintra dock inte dom ettåriga som plantor dör totalt till hösten. Fleråriga däremot kan övervintra, om förhållandena är de rätta. De ska vinterförvaras ljust och svalt och frostfritt. Är du lycklig ägare till ett inglasat uterum eller glasad balkong/altan, där du kan hålla några grader över nollstrecket, har du stora möjligheter att lyckas.
Vattna ytterst sparsamt – ju kallare rum desto mindre vatten förbrukar växterna. Våt jord i kallt rum leder till växternas för tidig död.  I februari-mars klipper du ner växterna och planterar om dom i ny jord och till våren börjar de spira och grönska igen.

Vackra sommarblommor att välja emellan finns det gott om. Antingen till rabatterna eller i krukor.

Välj ett par olika färger, och både höga och låga. Välj gärna sorter som har blad som skiljer sig åt från varandra i färg och form, det ger mer kontrast i blomsterrabatterna. Låt gärna de höga blommorna stå i den bakre delen av rabatten eller krukan och de lägre växande sorterna i den främre delen. Tänk på att dina nya växter genast ska planteras om i tillräckligt stora krukor eller lådor för att få ett bra resultat. Rejäla planteringskärl gör att du inte behöver vattna så ofta, och att växternas rotsystem kan utvecklas väl.
Så vilka sommarblommor vill du ha i dina blomsterrabatter eller krukor? Vilken stil och vilka färgkombinationer passar dig? Här har vi några förslag.


Spånadslin
Nätt och lättodlad eternell med vackra blå blommor. Det är dock de bruna frökapslarna som används som eternell. Stjälken är smal med ett tunt bladverk och plantorna vajar vackert i vinden. Blommorna sitter i upprätta, kvast-
liknande samlingar.


Förgätmigej
Lättodlad och tacksam växt med små klarblå, stjärnlika blommor och med ett upprätt växtsätt. Blommar i stort sett hela sommaren. Dekorativ som kantväxt i rabatten och användbar i buketter. Inte särskilt krävande på jord, trivs även i ett skuggigare läge. Vattna vid torka.

Mattram
En fin utplanteringsväxt, mycket lämplig som kantväxt i rabatter och stenpartier. Plantan är kompakt och låg-
vuxen. Den översållas av små vita, mycket fylliga blom-mor som liknar snöbollar. Bör förkultiveras, men kan direktsås i soliga lägen.


Sommarmalva
Kraftfull och frodig växt, lämplig i rabatter. Den är lättodlad och blommar rikligt under senare delen av sommaren. Blommorna är stora, sidenglänsande och lätt
trattformade. Sorten är prisbelönt för sina goda egenskaper som blomrikedom, hållbarhet och ovanligt vackra vita stora blommor.


Rosenskära
En vacker och lättodlad sommarblomma i en rent vit färg och med dill-liknande bladverk. Perfekt för rabatten och som snittblomma. Gödsla sparsamt, annars blir det mer blad och färre blommor. Putsa bort vissna blommor efterhand. Kan behöva bindas upp.