Björnekulla valde Svalöv framför Danmark

Björnekulla har stängt sin fabrik i Åstorp, där företaget startade 1907. Men flytten gick inte till Danmark, utan till Svalöv, tack vare en dansk vd.

När Frank Jakobsen blev vd för Björnekulla i april 2014 hade företaget gått med förluster i flera år. Tanken var då först att flytta produktionen till Danmark. Men det går ju inte att göra skånsk senap där, menade han.
– Historiskt hade Björnekulla haft en svår tid ekonomiskt. När man kommer in i ett sådant bolag och ser att de haft förluster i så många år, så tänker man gärna att det ska göras något drastiskt, något för att vända det. Och då var tanken att vi skulle stänga och flytta till Danmark.
– Men det visade sig ganska snabbt att vi kunde skapa en förnuftig business här. Björnekulla är ett väldigt känt varumärke. Jag tror att alla svenskar känner till Björnekulla och känner det för något tryggt och bra. Man känner till våra rårörda lingon eller våra gurkor och så vidare.
Du tror inte man hade kunnat göra skånsk senap i Danmark?
– Nej, det skulle inte vara rätt. Vi tror mycket på det här med närordlat och ekologiskt. Vi använder bara svenska gurkor som odlas inte så långt bort, vi använder bara svenska rödbetor. Det känns ju helt fel om man skulle köra svenska rödbetor till Danmark för att lägga in dem där. Björnekulla är i min värld väldigt svenskt.
– Det var många hänsyn att ta, som hänsynen till de medarbetare som jobbade i Åstorp, att man inte skulle flytta alltför långt bort. Hänsyn till att man är ett skånskt bolag, den här känslan att

Frank Jakobsen, vd för Björnekulla och för danska moderbolaget Igos.

Skåne är den svenska matboden. Vi var helt säkra på att vi skulle ligga i Skåne och inte för långt från Åstorp, för det var en del medarbetare vi gärna ville ha med.
– Antingen skulle man gå och bygga en helt ny fabrik eller hitta en redan existerande som passade. Sedan var det kanske en tillfällighet att det blev Svalöv, men det ligger inte så långt från Åstorp.
Varför var ni tvungna att lämna Åstorp?
– Byggnaderna var gamla, de var inte vidhållna, de var inte tidssparande och de låg mitt inne i stan. Att ha en industri mitt i en stad, det är inte riktigt. Här ligger vi tätt inpå Svalöv. Vi ligger ute på landet, där hör vi hemma. Det är ju lantbruksvaror vi producerar.
Just nu har Björnekulla tolv anställda. Tanken är att tredubbla antalet inom några år. Omsättningen är cirka 70 miljoner kronor per år, men det finns en outtnyttjad potential i varumärket Björnekulla, menar Frank Jakobsen.
– Det är den potentialen vi vill utnyttja nu. Vi får bättre möjligheter att utnyttja dem när vi får nya lokaler och delvis nya maskiner, det är en lite mer tidssparande fabrik. Här är allt i ett plan och bättre flöde.

Rårörda lingon i långa rader.

Under högsäsongen blir de dubbelt så många arbetare, de kör då två skift istället för ett: ett dag- och ett kvällspass. Det är vanligen från juli till september, då det är gurksäsong, och från oktober till december då det är dags för rödbetorna. Då är det produktion i fabriken från halv sex på morgonen till halv tolv på natten.
Produktionschef Agneta Isakovic har jobbat på Björnekulla sedan januari. Tidigare har hon jobbat på nu nedlagda Findus i Bjuv.
Vad är skillnaden?
– Björnekulla är ett mycket mindre företag än vad Findus var. Supporten och stöttningen finns ju även i Björnekulla från olika funktioner som kvalitetsavdelning och utvecklingsavdelning. På Findus kunde en utvecklingsavdelning bestå av tjugo personer. Här har vi kanske bara två tjänster. Men själva avdelningen finns ju, det är bara det att allting är i en mycket mindre skala. Beslutsvägarna är kortare på Björnekulla.
– Det som jag tycker är fantastiskt med just Björnekulla är att vi fortfarande står för svenskheten. Vi vill bevara våra produkter i Sverige och tillverka dem här, för det är här vi känner att vi har den bästa kvaliteten.
Frank Jakobsen och Agneta Isakovic visar vägen in i själva fabriken. Just nu rullar burkar med rårörda lingon fram på olika band.

Mats Andersson, en av de anställda på Björnekulla, i full gång med produktionen av rårörda lingon.

– Här är en helt ny pastör, som värmebehandlar produkterna och kyler ned dem, säger Frank Jakobsen.
Ungefär hälften av maskinparken är ny. I övergången mellan två band står den inhyrde reparatören Jerry Karlsson och kollar så att allt funkar som det ska.
– Det är en del finjusteringar så här i början, säger han.
En maskin känner av om det är vakuum i burkarna som passerar på bandet och spottar ut de burkar som inte har det.
– De vill gärna fastna här. Det är det vi ska rätta till, säger Jerry Karlsson.

Både Frank Jakobsen och Agneta Isakovic har krispig gurka som en av sina favoriter bland företagets produkter. På frågan om de har planer på att utöka sortimentet, blir de lite hemlighetsfulla.
– Det kommer lite till hösten, säger Agneta Isakovic och skrattar.

FAKTA: Björnekulla
Grundades 1907 i Åstorp.
Ägs av danska Igos A/S.
Flyttade sin produktion från Åstorp till Svalöv under 2015.
Stängde helt ner fabriken i Åstorp i maj.
Tillverkar olika typer av sylt och marmelader, inlagda gurkor, skivade rödbetor, äpplemos och senap. Flera av produkterna är ekologiska.

Bildtext, stora bilden ovan:

Reparatören Jerry Karlsson kollar så att allt funkar som det ska.

 

Foton: Maarten van den Haak

 

 

Lingon som ska bli rårörda.