Breddat nationaldagsprogram på Citadellet

På tisdag är det den 6 juni, alltså Sveriges nationaldag. I vanlig ordning står kommunen för ett officiellt firande vid Citadellet, med start klockan 14.30.

Landskrona stads destinationsutvecklare Thorsten Karlén kommer att vara konferencier under firandet och har tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt planerat evenemanget.
– Vårt mål har varit att få till ett lite bredare program, berättar han, både med det som man kan förvänta sig i form av högtidstal, flagghissning och nationalsången. Men också annan underhållning så att alla ska kunna komma, gammal som ung, ensam som i sällskap.
Precis som de två föregående åren så sker årets firande i nordvästra hörnet av Citadellet, vid Why not café. Det officiella programmet pågår mellan klockan 14.30 och 16, men redan från klockan 12 kommer det finnas veteranfordon på området för nyfikna att titta på.
– Genom att vi flyttade firandet från Teaterparken till Citadellet så har vi möjlighet att bre ut oss lite, den som vill kan fika på kaféet, och vill man ha med sig egen picknick så finns ett område för det, berättar Thorsten Karlén.
Utdelning av flaggor står på programmet, men alla besökare får faktiskt en liten flagga, i tyg och inte i papper.
– Det har visat sig uppskattat att det inte är någon slit-och-släng flagga man får, säger Thorsten Karlén.
Som bekant firar vi i Sverige inte vår nationaldag lika intensivt som till exempel i grannlandet Norge, och det finns de som hävdar att det i själva verket är midsommarafton som är den svenskaste av dagar. Klart är i varje fall att den 6 juni inte fick status som nationaldag förrän 1983, innan dess hette dagen ”Svenska flaggans dag”. Röd dag blev den 6 juni först för 12 år sedan, 2005.
– Det kommer ta tid innan vår nationaldag blir som norrmännens 17 mai, kanske gör vi vårt på midsommarafton. Men jag tycker det är härligt att vi fått en röd dag i juni då man kan få pusta ut lite. Det brukar ju vara en stressig månad för de flesta med mycket som ska vara klart i jobb och skolan innan sommaren.
Mellan 600 och 700 personer har varit med och firat nationaldagen med kommunen de senaste åren berättar Thorsten Karlén, och det går uppåt.
– Ett realistiskt mål är väl 800 till 1000 personer. Det ska kännas folkligt och nära. Både högtidligt och avslappnat på en gång.

Bilden ovan: Under kommunens nationaldagsfirande på tisdag blir det bland annat utdelning av flaggor och välkomnande av nya Landskronabor. Foto: Mostphotos

Programmet för nationaldagsfirandet

 • Klockan 12, smygstart med visning av veteranfordon
 • Klockan 14.30, inledning med Gunlög Stenfelt, kommunfullmäktiges ordförande, följt av högtidstal av Jenny Engdahl från Landskrona Kvinnliga GF. Konferencier: Thorsten Karlén
 • Underhållning:
  – Nationaldagstrion Johan Palmqvist och Lisa Romée, operasångare, och Tomas Johnsson på piano.
  – Kulturskolans elever spelar under ledning av Andreas Ralsgård.
  – Flaggan hissas av Hemvärnet och alla stämmer in i Sveriges nationalsång.
  – Utdelning av flaggor och välkomnande av nya Landskronabor.