Fiber åt alla – nu drar Landskrona Energi in det hos kunderna

Det är ett megaprojekt Landskrona Energi dragit igång. Man har helt enkelt bestämt sig för att alla i kommunen ska ha tillgång till fiber. Om man vill förstås. För även om bolaget drar fram det till alla hushåll står det var och en fritt att välja. Dom flesta hoppar på även om oron för brist på kommunikationsalternativ i framtiden sällan är det främsta skälet.


Casper Engdahl är montör på Landskrona Energi och en av dom som installerar fiberanslutningen hos kunderna och
det är alltid i dialog med kunden för att alla ska bli nöjda både med sin anslutning och där den sitter.


Mats Jönsson är inhyrd konsult från All-Elektro och hjälper Landskrona Energi med bland annat
kundinstallationer.

Redan 1993 började Landskrona Energi planera för fiber till hushållen i kommunen. Nu 24 år senare är det verklighet och snart har alla tillgång till det. För Landskrona Energi bestämde sig för att alla skulle ha samma möjlighet men också möjlighet att välja bort det om man ville. Det stora jobbet med nedläggningen av fiber börjar närma sig slutfasen och nu koncentrerar man sig mer och mer på att installera fibern hos slutkunden, det vill säga hushållen.
Processen med att få fibern indragen i huset eller lägenheten är extremt smidig. Efter att man bokat en tid kommer det hem två installatörer/montörer. Dom koncentrerar sig på att montera mottagningsenheten hos kunden samt se till att det hamnar just där kunden vill och att det ska vara samt att det blir snyggt och prydligt.
Just idag besöker man Thomas Dilling-Hansen som flyttade in i sitt hus för bara tre veckor sedan.
– För mig var det självklart att installera fiber. Det blir både stabilt och snabbt när man tittar på tv eller surfar på internet, berättar han.
Och snabbt går det, signalerna som åker genom dom 9000-dels millimetertjocka fiberkabeln går med en hastighet av inte mindre än sju och ett halvt varv runt jorden per sekund.
Så snabbt att det för oss vanliga dödliga är svårt att ens föreställa sig.


Att vara säker på hand och hålla reda på alla mikrotunna fibertrådar samt koppla ihop rätt tråd med
rätt är några av Bertil Nilssons absolut viktigaste arbetsuppgifter. Bertil var en av de första som jobbade
med fiber hos Landskrona Energi. Redan 1993 fick han specialutbildning på detta.

Bertil som definitivt börjar bli en veteran i fibersammanhang sitter med det ”pillrigaste” jobbet. Hans roll består av att dels med hjälp av tryckluft blåsa fram rätt längd fiberkabel till den specifika bostaden från knutpunkten eller den så kallade noden. När detta är klart ska kabeln med största försiktighet skalas och kortas till exakt rätt längd.
Sedan kapas kabeln i ett speciellt verktyg samt fogas samman med ytterligare ett precisionsverktyg. Stadig hand och bra syn borde vara ett av grundkriterierna. För det är inte några kraftiga
saker det här. Fibern är dessutom skör och knäcks lätt vid felaktig hantering. Allt färgkodas sedan i en hub som förgrenar fibern ut till kunderna. Trots den extremt avancerade tekniken tog installationen hos Thomas Dillinger-Hansen knappt mer än 30 minuter. Med slutmonteringen ute i noden och om allt fungerar som det ska har kunden sin fiberanslutning igång på bara ett dygn
efter att man fått de fysiska enheterna installerade.
Landskrona Energis satsning på Fiber åt alla är definitivt en investering i framtiden, men det är lika mycket en investering i Landskrona och människorna som lever och verkar där.
Att man nu börjar se slutet av detta mångåriga projekt är fantastiskt och en satsning väl värd att lyftas.