Fossiler tog plats i kommunhuset

Skulpturen ”Snäckans födelse” stod förut i trädgården hos dess upphovsman, Viktor Praznik i Konga. Tack vare Svalövs särskilde mecenat och skulpturgivare, John-Ove Hansson, har den nu fått sin plats i kommunhusets foajé. På torsdagen var det officiell invigning.

Den som går in i kommunhuset ser den på vänster hand, där det förut stod ett bord och några stolar.
– Jag kämpade rätt så hårt för att få dit den, ska du veta, sa Viktor Praznik till Papperstidningen strax före invigningen.
Han gillade inte den först tänkta placeringen, precis framför ingången till fullmäktigesalen, invid den färggranna väggen.
– Skulpturer ska kunna skådas från alla håll, säger Viktor Praznik.
Han lyckades också få lite bättre ljus.
– Nu är det spotlights, säger han.
”Snäckans födelse” är gjord av kalksten med 422 miljoner år gamla fossiler i.
– ”Snäckans födelse” är namnet på konstverket. Jag hoppas att det kan inspirera till födelse av väldigt bra beslut i rummet här bredvid i framtiden, sa bildningsnämndens ordförande Torbjörn Ekelund (L) i sitt invigningstal.
– Viktor Praznik är en av de som fortfarande kan konsten att gjuta i brons, en kunskap som är på väg att försvinna.
Sedan drog kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S) av skynket. Donatorn John-Ove Hansson passade då på att ta en närmare titt.
– Den är fin, jag har aldrig sett den så nära och putsad förr. Att ha en så fin skulptur i kommunen är inte dåligt, sa han och kände på den med handen.
– Den drar de inte iväg i första taget.

Det är inte första och inte sista gången som John-Ove Hansson strör skulpturer över Svalöv.
Bland annat står han bakom skulpturparken vid Svalövssjön och förra årets skulptursymposium med internationella konstnärer på Felestad. Det är snart också aktuellt med ytterligare en donation av skulpturer. Dessutom blir det ett skulptursymposium även i år, den 3-12 juli i år vid Båghallen.
Där ska dagens huvudperson Viktor Praznik vara med. Han vet redan vad han göra.
– Det blir en stenskulptur i diabas, säger han.

Bildtext: Viktor Prazniks skulptur ”Snäckans födelse”, som nu står i kommunhuset, är gjord i kalksten med fossil från Gotland. På invigningen i torsdags var bland andra bildningsnämndens ordförande Torbjörn Ekelund (L), donatorn John-Ove Hansson, skulptören Viktor Praznik och kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S).

Viktor Praznik
Ålder: 76 år
Bor: Konga
Gör: Skulptör, främst i kombinationen brons och sten. Restaurerar också kulturminnesmärkta fastigheter och artefakter.
Aktuell: Har precis fått en av sina skulpturer utplacerad i kommunhuset.